Startsida / Inlägg

Har Gwyneth Paltrow fel om allting?

av Petra Weiss

Hon ångar sitt underliv, spolar tarmarna, käkar makrobiotisk mat, går på kinesisk cupping och har förbjudit sina barn att äta kolhydrater.
Kort sagt – Gwyneth Paltrow lever ett liv långt från snabbmat och fredagsmys.
Men nu hävdar en professor att stjärnan har fel. I allt.- När det handlar om hälsa och välmående har Gwyneth Paltrow fel om i stort sett allting, säger Timothy Caulfield som nu släpper en bok med den subtila titel ”Is Gwyneth Paltrow Wrong About Everything?”

Jag älskar det faktum att hon promotar riktig mat och motion, men även det vettiga rådet läggs fram genom en slöja av nonsens, säger professor Caulfield.
– Många av hennes råd har helt enkelt ingen vetenskaplig bakgrund. En del av det låter vetenskapligt – som detox – men det finns inga bevis som backar upp det. Jag känner också att hennes råd ofta är skadliga och distraherar oss från de enkla, vetenskapliga saker vi kan göra för att leva ett hälsosamt liv. Det pseudovetenskapliga oljudet distraherar och förvirrar, säger han till tidningen Marie Claire.

I intervjun sparar han inte på krutet utan sågar samtliga av stjärnans hälsometoder:

81AFVFim88L1. Mugwort V-Steam (underlivsångning)
”Det här är löjligt och troligen också farligt! Det är så fånigt att det förmodligen inte behöver nämnas att det inte finns några vetenskapliga bevis som säger motsatsen”.

2. Detox 
”Det finns inga studier som stödjer idén att vi måste detoxa och rengöra kroppen. Vi har organ som gör det åt oss. När du kissar så detoxar du. Ännu en gång – löjligt”.

3. Uteslutningsdiet
”En läkare kan rekommendera dig att utesluta saker ur din diet för att upptäcka en allergi eller överkänslighet, men om du inte har problem med något behöver du inte föra det. Faktum är att Gwyneth och andra ofta rekommenderar att man ska utesluta saker som faktiskt är bra för dig.”

4. Spot reduction
”Det här handlar om att du ska kunna minska en särskild del av kroppen genom att motionera den delen men det är en av de största träningsmyterna och är biologiskt omöjligt. Du kan inte få smalare och längre ben genom att göra viss träning vilket utlovas på Goop. Att smalna avkräver viktminskning. Längre ben kräver, tja, längre ben.”

5. Koppning
”Mer trams. Du kan inte dra ur toxiner eller förbättra läkande med hjälp av koppning. Det faktum är att det är en uråldrig egyptisk metod betyder inte att det är effektivt, om inte ditt mål är att få stora runda blåmärken. Det är det den gör.”

6. Master Cleanse (Juicefasta av lönnsirap och kajennepeppar)
”Det här är ingenting annat än en usel diet. Testa den inte!”
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB