Startsida / Inlägg

Testat: Kreativ hårfärgning på Hairligt i Birkastan

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Först läggs färgen i benan. Appliceringsfärgen är inte den som håret får som slutresultat tack och lov!
Först läggs färgen i benan. Appliceringsfärgen är inte den som håret får som slutresultat tack och lov!

Jag fortsätter mina tester av alternativa hårfärgningstekniker. Den här gången har jag testat ”kreativ hårfärgning” på Hairligt i Birkastan, Stockholm. En hårfärgningsteknik som är permanent och godkänd av danska organisationen Grön Frisör. Metoden bygger på en färgpalett med grundfärger som blandas till en slutnyans.

Som frisör är att det är en djungel att ta reda på vilka ämnen som är skadliga, vi är ju trots allt inte kemister. Därför känns det skönt att ha en organisation bakom oss som tar ansvar för den biten”, berättar frisören Maria Hellström.

Testprotokoll:

Namn på behandlingen: Kreativ färgning godkänd av grön salong

Typ av behandling? Permanent hårfärgning utan skadliga kemikalier.

Stället jag testade på heter: Hairligt i Birkastan, Stockholm

Så går behandlingen till: Färgen handblandas utifrån en speciell palett och penslas i håret. Man använder bara produkter och märken som är certifierade av grön salong och som finns på den positiva listan och som inte har kända miljö- och organismstörande substanser i sin kemiska uppbyggnad. Efter appliceringen sitter man i en värmehuv i 20 minuter innan färgen tvättas ur. Färgen täcker mina gråa hårstrån. Som efterbehandling valde jag Olaplex för att stärka håret ytterligare.

Bedömning: Slutresultatet är över förvåning. Jag blev guldblond med en stänk av rött det tidigare halmfärgade håret. Färgflagor satt kvar i hårbotten men dem fick jag bort nästa tvätt. Jag upplevde att de gråa hårstråna började framträda igen efter ca en månad. Annars har färgen hållit förvånansvärt bra utan att fejda.

grönsalong38
Resultat: mörkblond med ljusa slingor. Lockarna kom fram med Olaplexbehandling och bra klippteknik av Maria Hellström

Hallå där… Maria Hellström, Creative director på, och ägare av Salong Hairligt i Birkastan.

Varför beslöt du dig för att göra din salong till en grön salong?
Jag har alltid haft ett starkt intresse för miljömedvetenhet och naturliga ingredienser, efter att jag startat en salong i sådan anda sökte jag efter en certifiering och hittade den danska ideella organisationen Grön Salong.
Genom dem har jag lärt mig otroligt mycket om alla ohälsosamma kemikalier som skönhetsbranschen är fylld av. Det känns skönt att ha gedigen kunskap att luta sig mot då det är svårt att själv hålla koll på alla ingredienser i produkterna.”

MAria blandar färgerna utifrån min grundfärg och vad jag vill ha för slutresultat. Färgen på massan är dock inte färgen på slutresultatet!
Maria Hellström blandar färgerna utifrån min grundfärg och vad jag vill ha för slutresultat.

Vad är Grön Salong för någonting?

Det är en dansk organisation som har en omfattande miljöcertifiering för vår bransch. Tillhör man Grön Salong är en garanti för kunder och frisörer att inte komma i kontakt med de mest problematiska ämnena i frisörbranschen. Syfte är att förbättra frisörernas arbetsmiljö, miljön och kundernas hälsa samtidigt som frisörerna fortfarande kan vara kreativa och göra alla typer av behandlingar”.

Ungefär som i kemilabbet på gymnasieskolan!
Ungefär som i kemilabbet på gymnasieskolan!

På salongen Hairlight kallar ni er färgteknik för” kreativ färgning”, vad innebär det?

En kreativ färgning är en tjänst som kräver mer kunskap och tid av oss frisörer än vanliga färgningar. När vi blandar våra färger så tar vi inte allt från en tub utan blandar samman pigment för att hitta den rätta färgen för den specifika kunden vi har i stolen. Det gäller att ha koll på färgcirkeln:) Det innebär även att vi gör en färgning i flera steg, tex så ljusar vi ofta upp håret med vår blekning innan vi färgar in det i önskad nyans”.

Maria Hellström blev intresserad av miljöfrågor när hon insåg vilken kemikalietyngd branch hon arbetar i. Det är dags att någon tar ansvar för frisörers arbetsmiljö som är jämförbar med målarnas på 60-talet. "I dag stannar en frisör i snitt kvar i yrket 8 ½ år och ca 70% drabbas av astma och allergi" berättar hon.
Maria Hellström blev intresserad av miljöfrågor när hon insåg vilken kemikalietyngd branch hon arbetar i. Det är dags att någon tar ansvar för frisörers arbetsmiljö som är jämförbar med målarnas på 60-talet.
”I dag stannar en frisör i snitt kvar i yrket 8 ½ år och ca 70% drabbas av astma och allergi” berättar hon.

Vad kan man vänta sig för skillnad i håret när man går över till mer gröna färgtekniker?

Förutom att man inte utsätter sig själv för miljö och hälsoskadliga ämnen eller minskar miljöutsläppen i avlopp så utsätts inte håret för oxidation från färgningen. Man skadar inte strukturen vilket ger ett mer välmående och naturligt vacker hår på sikt”.

bambuborste.42

Fotnot:
Baserat på oberoende forskning har organisationen Grön Salong skapat en Förbudsämneslista, utifrån den godkänns sedan produkter på Positivproduktlistan. Många av ämnena på förbudslistan är tyvärr godkända av EU, vilket gör att de är vanligt förekommande i kosmetikabranschen trots att de är miljö- och hälsofarliga.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB