Startsida / Inlägg

Gör fuktkräm din hud lat, rynkig – och finnig?

av Petra Weiss

Att smörja in huden regelbundet med fuktkräm har alltid ansetts som den viktigaste delen av hudvårdsrutinen.
Men nu hävdar flera hudläkare att allt smörjande och krämande istället kan förstöra din hud.
– Fuktkrämer är ett tyst hot och en bidragande orsak till hudsjukdomar, menar hudläkaren Rachael Eckel.
I en intervju med australiska Daily Mail hävdar Eckel att fuktkrämer leder till ökad förekomst av döda hudceller, torrhet, stora porer, akne och känslighet och att bara 15 procent av alla verkligen behöver fuktkrämer.

– Det är människor med genetiskt torr hud som behöver det. De tenderar att inte ha några synliga porer och har torr hud, med problem som eksem. Resten av oss har normal hud som inte behöver fuktkrämer, säger Rachael Eckel i intervjun.

Fuktkrämer är ofta en blandning av vatten och mjukgörare som mineral- och vegetabiliska oljor, vilket hindrar vatten från att dunsta från huden, plus humektanter, ämnen som kan absorbera och behålla fukten från luften, vilket gör att huden känns fuktig och lindrar bland annat klåda.

Problemet med det, enligt Ecker, är att istället för att göra huden fuktmättad, så gör det att den blir lat och glömmer bort att fukta sig själv, något som då leder till att vi behöver mer fuktkrämer för att minska torrhet.

– Normalt sett ska hudens yta förnyas var sjätte vecka, men från 25 års ålder saktas processen ner. Döda celler samlas på hudytan och gör den grov och matt, något som man tror beror på torrhet, så vi köper en lätt fuktkräm. När huden slutar producera sin egen fukt känns den torr efter duschen och vi köper en kraftigare fuktkröm när det vi egentligen behöver är en peeling, säger Eckel i intervjun.

Olja, inklusive vårt eget sebum, orsakar skada och sjukdom på huden, menar Eckel som beskyller vatten för att vara orsaken till att huden saknar lyster och känns torr.

– Vi samlar vatten i de lägre nivåerna i huden, i svampliknande strukturer som kallas glykosaminoglykaner, GAG. Vattnet är förseglat i hude genom hudbarriären, skikt av härdade, tillplattade hudceller, eller hornlagret. Det blir som en tegelvägg med celler av tegel och en blandning av vatten, fett och protein, menar Eckel som skyller den ökade förekomsten av vuxenakne på allt smörjande av fuktkräm.

Det övre hudlagrets jobb är att producera naturlig smörjning till huden som ska hålla huden smidig, skydda från UV-ljus och upprätthålla hudens naturliga exfoliering.
– Om du ger huden fukt articifiellt sänder den en signal till cellerna att sluta producera fukt vilket leder till att epidermis skrumpnar och blir tunnar vilket gör att fina linjer börjar synas, menar Ecker.
Förutom alla rynkor vi får om vi smörjer in oss så leder det också till att döda hudceller och oljor täpper till porerna, vilket leder till akne och rosacea, något som ökat de senaste åren.
Istället för att falla för att anti-age krämer som skönhetsföretagen rekommenderar menar hon att vi bör ha en hudvårdsrutin som innehåller exfolierande och oljefria serum med vitaminer som till exempel retinol, en form av vitamin A och anses ha föryngrande egenskaper.

TRE SERUM MED RETINOL:

purerepairnight_hires_500x500Akademikliniken Pure Repair night, 949 kr/50 ml

 transderma-transderma-a-ansikte-serum-essence-booster

Transderma, Transderma A, 1319 kr/50 ml

PTRdropperPeter Thomas Roth, Retinol Fusion PM, 649 kr/30 ml

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB