Startsida / Inlägg

Coolsculpting hetast (kallast) på marknaden just nu

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

 

I Sverige är Anna Abtahi och Maria Molen ansvariga för Coolsculpting
I Sverige är Anna Abtahi och Maria Molen ansvariga för Coolsculpting. Här berättar Anna på en pressvisning om tekniken bakom mekanismerna som får fettcellerna att ge upp genom kyla.

Jag var på en pressvisning med företaget Coolsculpting redan för fem, sex år sedan och när inbjudan kom för en ny pressvisning på Hotel Miss Clara innan sommaren undrade jag ju vad som egentligen är nytt? Det översvämmar av kyliga behandlingar nuförtiden som ska kristallisera fettcellerna så att de kollapsar och DÖÖÖR.

Att fettceller dör vid långvarig kyla är ingen nyhet. Fenomenet upptäckte man redan när ungdomar i USA sög på isglassar redan på 60-talet. Kinderna blev ihåliga, underhudsfettet försvann. Och kom aldrig tillbaka! Isglassyndromet var upptäckt. Sedan tog det massor med år innan man kom på att utveckla en säker metod för att applicera den här tekniken på andra platser på kroppen. Som mage och lår. Där var amerikanska företaget Zeltiq som står bakom Coolsculpting först med att ta patent på ett säkert system.

Mekaniskmerna bakom långvarig kyla innebär att fettcellerna kollapsar och dör. De bli färre.
Fettceller är känsliga för temperaturer nära fryspunkten. Mekaniskmerna bakom långvarig kyla innebär att fettcellerna kollapsar och dör. De bli färre.

Att ta bort fett genom genom att kyla huden och fettvävnaderna kallas för cryolipolysis och bygger på en teknik som innebär att man med ett munstycke suger in fettvävnaden och kyler vävnaden till -10 grader i en timme. Att man kan nå ner till -10 grader i fettvävnaden utan att förfrysa vävnaderna är Coolsculpting ensamma om tack vare deras patenterade skyddsmekanism i munstycket. Skulle huden komma i direktkontakt med kylagregaten slår strömmen av.

 

 

Jag tog ett tekniksnack med Maria Molen, som företräder metoden i Skandinavien. Och fick reda på att munstyckena förfinats.

Vad är det som är nytt från Coolsculpting jämfört med tidigare ?

Det finns idag 5 olika munstycken som är anatomiskt utformade och som möjliggör behandlingar av allt från kärlekshandtag, rygg, mage, manligt bröst och insida- och utsida lår . En stor skillnad mot i början är att man idag alltid erbjuder kunderna en behandlingsplan som vi kallar ”Treatment to Transformation” där man skräddarsyr behandlingen för att åstadkomma bästa möjliga behandlingsrestultat med ”wow”-faktor, berättar hon.

Kan man inte bara lägga sig i en snödriva och bli smal då?

Nej, riktigt så fungerar det inte. Lägger man sig i en snödriva förfryser man huden och kan få förfärliga skador. Det måste vara en kontrollerad process och  den unika processen som Coolsculpting har patenterat innebär att om kylmunstycket kommer åt huden slås apparaten av automatiskt.

Vem passar metoden bäst för då?

Coolsculpting passar bäst för de patienter som har den där extra lilla bullen på magen som de vill bli av med. Det är ingen viktminskningsmetod och har man mycket visceralt fett (fett som sitter runt organen och inte i depåer, reds anm) så är Coolsculpting inte den bästa metoden för dem att välja, berättar Maria Molén, ansvarig för Coolsculpting i Sverige.

Två behandlingar senare med Coolsculpting. Bild från företagets hemsida
Två behandlingar senare med Coolsculpting. Bild från företagets amerikanska hemsida

Hur snabbt kan man se resultat?

Det är ingen quickfix utan det tar 8-12 veckor innan du ser slutresultatet. Minst 20-25 procent av fettdepån försvinner.

Finns det några risker med Coolsculpting?

Metoden är godkänd av FDA,  amerikanska motsvarigheten till läkemedelsverket och man har studerat metoden i tio års tid och varken lever eller njurar får förhöjda värden av att man gör en Coolsculptingbehandling, förklarar Maria.

 

Karin Oja Julander klinikföreståndare på Eriksbergskliniken i Stockholm behandlar med Coolsculpting.
Karin Oja Julander klinikföreståndare på Eriksbergskliniken i Stockholm behandlar med Coolsculpting.

Eriksbergskliniken i Stockholm är en av klinikerna som använder sig av Coolsculpting och metoden har seglat upp som en av de mest efterfrågade på kliniken. Tätt efter fillersbehandlingar.

Det är ju inte alla som vill göra ett kirurgiskt ingrepp för att bli av med fettet och då ville vi kunna erbjuda ett alternativ till den här patientgruppen. Jag är en försiktig general och skulle inte ta in någonting till kliniken som inte fungerar. Jag fastnade för metoden efter att ha sett vilka resultat maskinen ger, berättar Karin Oja Julander, klinikföreståndare på Eriksbergskliniken.

Men varför är metoden så dyr?

Helt enkelt för att maskinerna är väldigt dyra att investera i. Vill man ha det bästa på sin klinik så kostar det, förklarar Karin.

 

"Bli inte rädd, det är bara jag". Nytt för Coolsculpting är fler och förfinade munstycke som är mer anatomiska än tidigare.
”Bli inte rädd, det är bara jag”. Nytt för Coolsculpting är fler och förfinade munstycke som är mer anatomiska än tidigare.

Så här går en behandling till:

När terapeuten ritat in fettdepåerna med en penna på huden appliceras en kylande gelémask innehållande propyleneglykol (kylarvätska som förhindrar kylelementen att komma i kontakt med huden) för att skydda huden.

Ett munstycke sugs fast med vacumsug över den fettdepån man vill behandla.

Efter några minuter börjar kylagregaten att kyla ner fettdepån.

Efter en timme avslutas behandlingen med att man lösgör munstycket och att terapeuten masserar ut fettdepån så att huden blir slät. Man kan bli lite svullen direkt efter behandlingen och vissa kan få ett tillfälligt känselbortfall i området.

Riktpriser för behandlingen är ca 5000 kr per område man vill behandla.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB