Startsida / Inlägg

Infinigra – DNA-analysen som optimerar din hudvård

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
gentest.21
Svabbtestet skickas till ett labb i Australien som specilaicerat sig på hudens genetiska förutsättningar. Priset för ett DNA-test + serum är 3000kr på Infinigra.se.

Framtidens hudvård är redan här. I Sverige erbjuder laboratoriet Infinigra en unik DNA-analys som kopplas till hud och analysen beskriver just dina genetiska styrkor och svagheter och beskriver hur din hud åldras över tid. Detta gjorde mig nyfiken och jag kontaktade kemisten Liliane Sallander som är först ut i Sverige att erbjuda gentestet.

Vad är det här för gentest?

Att jag ville utveckla ett DNA-test för huden grundar sig i att jag under mina många år som formulerare av hudvårdsprodukter sett att olika hudtyper reagerar olika på hudvård. Det betyder att man borde kunna otimera hudvården så att den blir mer specifik och personligt anpassad. Tillslut hittade jag ett laboratorium som kopplar sina gentester till hudhälsa, förklarar kemisten Liliane Sallander grundare av Infinigra.

Lilliane Sallander är kemist och gör formuleringar åt flera stora hudkliniker och leverantörer i Sverige.
Lilliane är kosmetisk kemist och gör formuleringar åt flera stora hudkliniker och leverantörer i Sverige. Tillsammans med sin son Daniel som är systemvetare har de utvecklat en unik mjukvara för att analysera DNA-testerna kopplat till huden.
gentest.41
Gentestet hanteras konfidentiellt och kan inte kopplas inte till namn utan ett nummer som är ditt specifika.

 

Kan det vara läskigt att gentesta sig?

– Nej, den DNA-analysen vi gör berättar inget om vilka sjukdomar du kan komma att utveckla utan visar på tillstånd som kan komma att påverka din hud. Är du en person som genetiskt sett kan utveckla inflammationer eller acne då kan vi se det och anpassa serumet efter det, förklarar Sallander.

När du får tillbaka testat får du en diger beskrivning på vad just din genuppsättning består av
När du får tillbaka testat får du en diger beskrivning på vad just din genuppsättning består av.

Testprotokoll:

Namn på behandlingen: Infinigra DNA-analys

Typ av behandling? DNA- analys kopplat till ens personliga genetiska uppsättning och hur hudvården kan optimeras utifrån det.

Stället jag testade på heter: Infinigra laboratorium, Stockholm

Så går DNA-analysen till: Liliane Sallander tar ett svabbtest som går ut på att lite saliv från din munhåla som appliceras på en sticka som försluts och kopplas till ett nummer som bara Liliane känner till att det är just du. Testet är konfidentiellt. När DNA-analysen kommer tillbaka samkörs det med ett mjukvaruprogram som omsätter de genetiska förutsättningarna till olika kemiska substanser (vitaminer, lipider, enzymer, syror) som är godkända för hudvård, så att de blir skräddarsydda för vad just din hy behöver.

Kostnad: DNA- analys + 30 ml serum 3000 kr. Efter det behöver du bara betala för serum som hämtas ut. Du använder ca 2-3 droppar i din vanliga hudvård. (Lilian föreslår en enkel baskräm eftersom dropparna är väldigt potenta).

gentest28

Lilianes kommentar till min DNA-analys:
– DNA-testet visar att din kropp har svårigheter att bryta ner socker vilket kan skapa inflammatoriska tillstånd i huden över tid. Men jag ser också att din genetiska uppsättning gett dig ett starkt immunförsvar och visar på bra aktivitet av antioxidativa processer vilket betyder att du har en stark hud, förklarar Liliane.

Bedömning: Efter två månaders användning märker jag att hudens porer minskat markant. Huden har fått bättre lyster och röda plitor på hakan har gett med sig. Jag använder dropparna på kvällen i min vanliga hudvårdskräm. Slut med socker för min del. Det var nog det starkaste jag tog med mig från gentestet!

Ett gentest räcker livet ut. Ett serum är allt som behövs resten av livet? Bild från Infinigra
Ett gentest räcker, din genuppsättning förändras inte. Ett serum är allt som behövs resten av livet menar Lillian Sallander. Bild från Infinigra
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB