Startsida / Inlägg

I dag är det den internationella vegandagen – vi hyllar Dr Bronner

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
drbronner-03
Receptet på Dr Bronners berömda hampabaserade produkter har flera hundra år på nacken. De är multiprodukter som kan användas till allt från hårvård, sminkborttagning men du kan även tvätta kläder och diska i den sulfatfria lösningen

En vegansk produkt är inte djurtestad och innehåller inga tillsatser från djur, svårare än så är det inte. Och i dag när det är den internationella vegandagen så sänder vi en tanke till Dr Emanuel Bronner som var en av de första i hudvårdsbranchen att tänka i tankebanor om att inte skada djur för att tillverka fungerande skönhetsprodukter. Han var en föregångare och många har gått i hans fotspår vilket vi nördar ska vara glada för.

Emanuel Heilbronner föddes 1908 i en familj som tillverkat tvål sedan 1858 År 1929, orolig för det politiska klimatet i Tyskland, tog Emanuel sina recept och flyttade till USA – och slipade till efternamnet.

Att bygga broar över etniska och religiösa var Dr. Bronner’s vision och det återspeglas tydligt på produktförpackningarna med sina inspirerande texter och färger och än idag är Dr Bronners vision högst levande i företaget. Emanuel dog 1997, men företaget drivs vidare i Kalifornien av barnen och barnbarnen.

MIn favorit. Originalprodukten med hampasåpa och pepparmint som var den första produkten som togs fram. Idag tillverkas produkterna i Escondido, California.
Min favorit! Originalprodukten med hampasåpa och pepparmint som var den första produkten som togs fram. Idag tillverkas produkterna i Escondido, California.    Foto: Agneta Elmegård

Alla Dr Bronner’s produkter är organiskt certifierade enligt USDA National Organic Program och rättvisemärkta (Fairtrade). Dessutom är alla förpackningar tillverkade av 100 procent återvunnet material.

Dr Bronner’s strävar efter att hedra vår miljö och ta ansvar med långsiktigt hållbara affärsmetoder där vinster går till välgörenhetsorganisationer världen över. Bara det förtjänar lite uppmärksamhet – en dag som den här. Internationella vegandagen 2016.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB