Startsida / Inlägg

Makeup- och skönhetstrenderna 2022

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Rihanna, här på senaste Met-galan i New York, flörtade med 1920-talets filmstjärnelook. Bild: TT.

Förra sekelskiftet, hippieparfym, grafisk eyeliner och lila. Skönhetstrenderna 2022 visar vår passion för nostalgi och är inte begränsad till bara en tidsperiod – utan flera.

Influenser från ett antal olika epoker är på väg in i dagens trender, men vi ser entydig återkomst för makeup från 1920-, 40-, och 60-talet, skriver Emma Mortimer, digital strategiskt på brittiska Digitaloft som baserar sina data på mest sökta ord på skönhetssajten Note Cosmetics.

Looken – Flirt med 1920-talet

1920-talet var ett ett av de mest sökta era-orden under 2021, tätt följt av 60-talet och 40-talet. Vi fortsätter att inspireras av tidsmarkörer från början av förra seklet såsom markerade filmstjärneläppar, gärna i mörkrött, välformade långa ögonfransar, eyeliner och korallfärgade kinder.

Guccis nya doft: ”A gloaming night” släpps snart i Sverige och har doftnoterna kanel, vetiver och patchouli i sig.

Parfym – Patchouli

Patchouli, patchouli och patchouli. Det finns inte en doft i vårens parfymnyheter som inte innehåller den hajpade örten vars doft bäst kan beskrivas som ”lite söt, kryddig och träaktig med en örtig topp och jordig basnot med inslag av mossa”. Första gången den blev populär i parfymer var under hippieeran på 70-talet.

Bild från Getty Images. Backstage på Koches visning under Paris Modevecka, våren 2022.

Makeup – Grafiska linjer:

Grafiska linjer på ögonlocken fortsätter att vara stort och vi ser den både på killar och tjejer. Färgade mascaror i blått och violett är fortsatt trendigt och avvikande färger på läpparna i mörkare färger kommer vi att se även 2022 enligt Digitalofts undersökning efter mest sökta makeuprelaterade ord på internet.

Kort page, lugg och naturliga lockar lär vi se mer av 2022. Bild från Inshapes senaste kollektion.

 

Hår – Kort page och lugg

Trenden med naturligt och inte sönderstylat hår håller i sig. Mjuka lockar och lugg möter struktur i en avklippt page. Pagen kan både vara axellång eller följa haklinjen. Saltsprej som ger struktur är en bra investering i vår.

Den lila paletten är det som gäller i vår om man ska tro Färginstitutet Pantone som valt ”very peri” -nyansen till årets färg 2022.

Årets färg 2022 – Lila

Varje år släpper det amerikanska färginstitutet Pantone sin trendanalys. Och för 2022 är årets färg lila och heter ”Very Peri”. Det lär avspegla sig både i makeup- och i nagellacksfärgerna i vår.

Digitaloft listar de troligaste trenderna för 2022, baserat på sökord som trendar.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB