Startsida / Inlägg

Organic Beauty Awards bakom kulisserna – Jurymedlem (och skönhetsredaktör) Agneta Elmegård berättar

av Liv Lövendahl
Agneta pustar ut efter prisutdelningen tillsammans med jury-kollegan Rickard Söderberg.

Vinnarna av Organic Beauty Awards korades under pompa och ståt i Banérska palatset i Stockholm.

Vi var naturligtvis på plats och deltog i festligheterna. Vissa av oss (Agneta) hade efter idogt jury-arbete redan full koll på vilka som skulle gå hem med de prestigefyllda utnämningarna.

Organic Beauty Awards är en årligt återkommande tävling som arrangeras av branschorganisationen NOC (Natural Organic Cosmetics) och Agneta har suttit i juryn i flera omgångar sedan premiären 2016.

Har tävlingen ändrats sedan starten?

”Inte tävlingens premisser, men däremot produkterna som är med och tävlar. Utvecklingen har gått fort! Tidigare förknippades så kallad ”hållbar skönhet” med tråkiga förpackningar och ofta ganska blygsamma förväntningar på verkliga resultat. Den tiden är verkligen förbi! Idag är det färgsprakande och supereffektiva produkter som dessutom har en bra INCI-lista utan onödigt fluff.”

Härligt! Men om det nu inte behövs några onödiga kemikalier i produkter för att de ska ge effekt, varför finns det fortfarande produkter med… ska vi säga ”tveksamt” innehåll?

”Det får du fråga tillverkarna om. Men jag tror att det till viss del handlar om vana. Omställning tar tid, så är det. Med det sagt så ser vi att även stora, etablerade varumärken som inte direkt har gjort sig kända för sitt hållbarhetsfokus nu gör stora omställningar. Jag spår att framtiden blir grön och hållbar. Dels för att det faktiskt inte finns behov av något annat, men också för att vi måste ställa om och bli mer hållbara generellt.”

Tillbaka till Organic Beauty Awards! Hur kommer man fram till vilka produkter inom hållbar skönhet som är bäst?

”Vi har tre månader på oss att utvärdera produkterna. I år satt jag med i juryn för Bästa brynprodukt, Skönhetsklassiker och Leave in-produkt. Alla produkter i tävlingen bedöms och utvärderas efter samma premisser – effekt, känsla och applikation. I kategorin ”effekt” utvärderar vi om produkten faktisk håller vad den lovar på förpackningen, ”känsla” innebär att vi bedömer just känslan av produkten, textur, doft och så vidare medan ”applikation” handlar om hur användarvänlig produkten är. Vi poängsätter från 1–5 och på så sätt brukar det bli tydligt vilka som utmärker sig.”

Är juryn alltid överens?

”Oftast. 90% av gångerna i alla fall!”

Varför är det viktigt med hållbar skönhet?

”Det är viktigt med hållbarhet helt enkelt. Diskussionen om huruvida det är skadligt med ”icke ekologiska” skönhetsprodukter eller inte är en komplicerad fråga. Jag tycker inte att man ska skrämma människor i onödan. Men en viktig sak att tänka på är att den mängd eventuella kemikalier jag utsätts för när jag använder en produkt inte är i närheten av hur mycket de som arbetar med framställningen utsätts för. Jag vill inte att någon ska behöva lida bara för att jag vill ha en snygg ögonskugga, men det betyder inte nödvändigtvis att ”icke ekologiska” produkter gör dig sjuk. Exempelvis solskydd kan ha omdiskuterat innehåll, men samtidigt finns det risker med att vistas i solen utan skydd. Allt handlar om halter och vad det finns för alternativ. Och alternativ finns det verkligen idag. Det är fantastiskt kul med alla fina och bra produkter som ger verkliga resultat utan att fresta på varken jord eller människor.”

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB