Startsida / Inlägg

Tjärn – Ekologisk parfym skapad av svenska parfymören Ellen Dahlgren

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Ekologisk parfym Tjärn skapad av Ellen Dahlgren

Tjärn är en ekologisk parfym från Les Parfumeurs du Monde som precis lanserats i Sverige och vad är unikt med detta? Jo, uppdraget gick till den svenska parfymören Ellen Dahlgren. Det är ganska ovanligt att svenska parfymörer får uppdrag av franska parfymhus och jag undrar om hon inte är enda svenska hittills… Parfymen är en härlig mig av frisk toner men har även et djup i sig av mossa och trä. Just de elementen man kan uppleva vid en tjärn i skogen en vårdag när bokarnas knoppar knäpper i solen. Noterna är citron, melon, kardemumma, cederträ, hallon, vetiver, björktjära, benzoin och patchouli.

Ellen Dahlgren, är också den första svenska kvinnliga parfymören som fått utnämningen ”Contemporary female perfumer” av Jovoy Paris, den mest exklusiva nicheparfym-butiken i Paris.

Varför tror du att du har blivit så uppmärksammad?
Parfymen Tjärn som jag skapade för Les Parfumeurs du Monde har blivit väl mottagen i Frankrike. Att jag dessutom är en svensk, kvinnlig parfymör som skapat en parfym för ett franskt parfymhus är speciellt, normalfallet är att en fransk parfymör skapar parfymer till svenska eller internationella parfymhus”, säger Ellen Dahlgren.

Vad hade du i åtanke när du skapade den ekologiska parfymen Tjärn?
”Jag ville återskapa doften av den svenska naturen, ett doftporträtt av en sensommardag i skogen vid ett tjärn där marken och träden är uppvärmda av solen och det doftar trä, mossa och inslag av bär som växer vilt. Det kommer en frisk fläkt från en sval tjärn som för med sig en lätt rökighet från en eld som någon tänt vid vattenbrynet.”

Ellen Dahlgren är nationalekonom i grunden men numera parfymör på heltid, utbildad vid the Perfumery Art School, i Paris.

Vad är det för skillnad på naturliga och syntetiska parfymer? 

”Naturliga parfymer består av ämnen som kommer direkt från naturen, det är olika destillat, tinkturer, absoluter, enfleurage etc. av främst olika typer av blommor, växter, trä, kådor och liknande. Varje ämne består av en naturlig komposition av olika doftmolekyler, naturlig rosolja innehåller exempelvis över 300 olika doftmolekyler.

Syntetiska doftmolekyler är framtagna i laboratorier, man skapar en enskild molekyl som doftar på ett specifikt sätt. Syntetiska doftmolekyler är framtagna dels för att vissa dofter inte finns naturligt eller inte går att destillera, man kan till exempel inte destillera luften eller havet för att få fram doften av luft eller vatten men man kan tillverka molekyler som replikerar dessa dofter vilket är väldigt fascinerande och användbart i parfym.”

Håller naturliga parfymer lika länge på huden?

”Välkomponerade parfymer sitter länge oavsett om det är en naturlig parfym, en syntetisk parfym eller, som de flesta, en blandning av båda. Högkvalitativa ämnen i rätt kombination utvecklas med värmen från huden, för att parfymen ska sitta länge är det viktigt att den innehåller ämnen eller molekyler som ligger kvar länge på huden. Naturliga parfymer brukar ofta ha lite mindre sillage då de naturliga ämnena ofta inte har den ”explosivitet” som syntetiska parfymer kan ha”.

Finns det utsatta ingrediensgrupper där syntetiskt/labbproducerade molekyler är att föredra?

”Min personliga åsikt är att det är bättre att använda syntetiska ingredienser som ersätter de ämnen som jag inte kan säkerställa kommer från hållbar odling, många träslag exempelvis. Även de ämnen som kommer från djurriket, civet, kastoreum och mysk är exempel på fantastiska ämnen i parfym men det är inte legitimt att skada djur för att få fram dessa, då tycker jag att syntetiska molekyler absolut ska användas istället.”

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB