Startsida / Inlägg

Unika nischparfymer i Mona di Orios Alinea Collection

av Liv Lövendahl
Noggrant utvalda råvaror och konstnärskap ligger till grund för Mona Di Orios Alinea Collection.
Foto: Liv Lövendahl

Nederländska nischparfymhuset Mona Di Orio har flyttat in på Cow parfymeri med sin Alinea Collection.

Det finns parfym och det finns nischparfym. (Tänk Prêt-à-Porter och Haute Couture.) Vi lägger ingen värdering i det. Naturligtvis. Men har du väl gläntat på dörren till nischparfymens magiska värld finns det ingen återvändo.

Är du fortfarande kvar? Då så.

Vi satt på första raden när doftkonstnärerna Fredrik Dalman och Jeroen Oude Sogtoen tog oss med på en doftresa utan dess like. Vi flög över ljusa blomsterfält och krispig grönska, åkte en sväng genom medeltiden, beundrade en ensam men perfekt utformad ros, hälsade på ett glatt litet bi, häpnade över humidorer, besökte ett exklusivt kafé och doftade på mörkröd färg…

Fredrik Dalman (parfymör) och Jeroen Oude Sogtoen (medgrundare/creative director) berättar att samtliga dofter i Mona Di Orios Alinea Collection tar avstamp i begreppet lyx. Men vi pratar inte märkesväskor och Hollywood-glam, utan lyx i meningen det utsökt unika.

Fredrik Dalman, Jeroen Oude Sogtoen och Alinea Collection.

Jeroen: En nischparfym ska vara ett konstverk. Den ska berätta en historia och framkalla känslor. Du kan behöva guidning för att förstå den, men den betyder någonting.

Hur ser skapandeprocessen bakom en nischparfym ut?

Fredrik: Det är mycket olika. Vissa dofter tar åratal att få exakt rätt, medan andra är fullkomligt självklara.

Jeroen: ”Sainte Blanche” är ett sådant exempel. Doften bygger på Fredriks tid i Grasse där doften av jasmin, kaprifol och apelsinblom var ständigt närvarande.

(Fredrik är klassiskt skolad på Grasse Institute of Perfumery)

Fredrik: Doften ”Mellifera” däremot, som förmedlar berättelsen om ett glatt litet bi som flyger över ett lavendelfält, får pollen på rumpan och så småningom beger sig in i den allt mörkare, honungsdrypande bikupan, tog längre tid att få till.

Jeroen: Innan vi nådde fram var doften förvisso vacker, men det lilla biet kändes argt!

Fredrik: Jag gick tillbaka in i mitt labb och hittade vårt glada lilla bi!

”Det krävs högkvalitativa råvaror för en högkvalitativ doft”, tycker parfymören Fredrik Dalman.

Berätta om målgruppen!

Jeroen: Så här; Mona Di Orio skapar dofter som ska upplevas och avnjutas av människor. Hela konceptet med dam- eller herrdoft är förlegat. Kan du ens föreställa dig att någon kliver ut på ett fält av rosor och säger: ”Åh, vilket feminint rosenfält!”

Nischparfymens framtid handlar framför allt om hantverket, menar Jeroen och Fredrik.

Fredrik: Det krävs högkvalitativa råvaror för en högkvalitativ doft. Vi arbetar uteslutande med utsökta råvaror, noggrant utvalda för sina unika egenskaper.

Jeroen: Det handlar också om konstnärlighet och passion. Tyvärr har begreppet nischparfym blivit urvattnat sedan flera stora hus har lanserat så kallade nischparfymer.

Har Fredrik och Jeroen några personliga favoritdofter?

Fredrik: För mig har det alltid varit kardemumma. Naturlig och obearbetad. Naturen har skapat de vackraste dofterna som finns. Hon är bäst, ingen kan mäta sig med henne.

Jeroen: Det stämmer. Naturens dofter är de vackraste. I vår doft Rose Concrete har vi äran att ha med en unik ros från Grasse. När vi doftade på rosens olja kändes det nästa omöjligt att kunna förädla den på något sätt. Och det tog vi vara på. ”Rose Concrete” handlar om en enda perfekt ros, placerad mitt i en stensal. Vi adderade endast noter som framhäver denna vackra ros.

Och tro det eller ej; men när jag slöt ögonen och doftade på ”Rose Concrete” så var jag långt ifrån en presskonferens på Norrlandsgatan. Det var bara jag och en enda utsökt ros, alldeles ensamma mitt en stensal.

Alinea Collection består av:

Tabaceau

MelliferaFour Thieves

Café Simien

Rose Concrete

Semper Augustus

Vermilion Wood

Sainte Blanche

 

Parfymhuset Mona di Orio grundades 2004 av parfymören Mona di Orio och designern och creative director Jeroen Oude Sogtoen. 2011 gick Mona tragiskt bort under en operation, endast 42 år gammal.
Jeroen hedrar Monas minne genom att vara sann gentemot deras gemensamma värderingar gällande kvalitet och konstnärskap. Det ledde till att Jeroen värvade svenske stjärn-parfymören Fredrik Dalman. Idag arbetar de tillsammans för att skapa vackra nischparfymer baserad på högkvalitativa råvaror från jordens alla hörn.

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB