Startsida / Inlägg

Plastfritt makeupinitiativ prisas på Elle-galan

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Johanna Nomiey, 32, makeupartist som fick utmärkelsen ”Årets bästa Beauty” på Elle-galan 2023.

Varför tror du att du vann Elle-pris för årets beauty 2023?

”Jag tänker att det är en kombination av mina år som makeupartist i samband med Submission Beauty, vilket känns helt fantastiskt att Elle väljer att uppmärksamma ett än så länge litet företag med visionen att ändra skönhetsindustrin, och det jobb vi har gjort och fortfarande gör.”

Hur började allt med plastfri makeup?

”Tre  av fyra grundare till Submission är makeupartister och vi kände en gemensam frustration över att inte kunna konsumera hållbara och plastfria produkter utan att tumma på estetiken och den lyxiga känslan. Det finns många märken som är plantbaserade och ekologiska men det blir kontraproduktivt när de kommer i plastförpackningar, då plast läcker gifter som hamnar i produkten och som du sen applicerar på ditt största organ, din hud. I tillägg till det bryts inte plast ner, den bryts upp vilket såklart är förödande för naturen.”

Vad kännetecknar Submission Beautys produkter?

”Alla produkter är plantbaserade och helt plastfria från produkt till förpackning, till fraktmaterial. Hållbar lyx!”

Hur fäster du glittret på huden?

Glittret fästs bäst med vårt Balm Shiny, som är ett plantbaserat multifunktionellt balm. Jag skulle säga att du kan vara kreativ och fästa glittret med en plantbaserad creme/flytande produkt generellt, såsom balm eller ansiktscreme.. Fördelen med plantbaserat verses och petroleumbaserade liknande produkter, förutom miljö och hälsoaspekt, är att du inte tappar glanset i glittret då petroleum kan lägga sig som en hinna på glittret.”

Glitter av eukalyptus och etiskt framställd och certifierad mica. I återvinningsbara glas- och aluminiumförpackningar. Glittret löses upp i färskvatten. Foto: Jesper D. Lund.

Varför är fossila plaster dåliga att använda i makeupindustrin anser du?

”Jag anser att plast är dåligt i alla sammanhang, i alla industrier. Just i skönhetsindustrin används otroligt mycket engångsplast, vilket många gånger har en livstid på mindre än en minut från att det öppnas. Plast kan generellt inte återvinnas det är totalt mellan 5-9% av allt plast som någonsin producerats som återvunnits, de få sorters plast som kan det, kan max återvinnas 1-2 gånger innan de bryts upp och blir till mikroplaster som på olika sätt hamnar i vår miljö och förgiftar djur, vatten och jord. Då plast även läcker gifter skadar det ju hälsan enormt oavsett det ursprungliga innehållet i produkten man köpte.”

Vad kännetecknar din makeup stil?

”Crap into credible, and dull into delicious.”

Du flyttade till Los Angeles för att starta det här märket varför då?

”Vi startade Submission i slutet på 2020 med vår editoriella platform som lyfter miljö, mode och kultur där vårt community även kan skicka in sina egna jobb där de följt våra riktlinjer gällande att vi inte visar fast fashion eller plast, men uppmuntrar second hand, vintage och hållbara designers. 2021 lanserade vi våra första produkter, och efter år av jobb i två tidszoner kände jag i början på 2023 att det var dags att byta bas för att kunna satsa mer på Submission och få vara “hands on” i produktionen, då vi hittills har byggt upp märket över zoom.”

Vad önskar du du dig mest just nu ?

”En plastfri och miljömässigt hållbar framtid där politiker, företag och tillverkare tar ansvar”.

Submission Beauty grundades av Zenia Jaeger, Stine Rasmussen, Marc Palatucci och Johanna Nomiey 2021. Modell mejkad av Johanna Nomiey, Foto: Ward & Kweskin.
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB