Startsida / Inlägg

Frågeboxen: Hur blir man brun snabbt?

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Skicka en fråga till oss! skonhetsredaktorerna@gmail.com

Fråga:
Finns det någon kräm som ”boostar” färgen när man solar? Jag vill nämligen bli SUPER brun SNABBT !Tova

Agneta svarar:
Det finns många brun-utan-sol-produkter på marknaden, men de reagerar på hudens yttersta döda hudceller, och denna processen kan man inte skynda på eftersom det är en oxideringsprocess på några timmar. Inifrån kan du boosta huden med karotentabletter, det finns en hel uppsjö sådana på marknaden. Bland annat har Imedeen en sådan. När jag är utomlands brukar jag köpa Ineovs sol-tabletter. I amerikanska krämer kan man hitta ämnet tyrosine som också sägs snabba på färgbildningen av pigmentet. Läs innehållsförteckningen!

Fråga:

hej! 

Har hört om hur makeupartister sminkar ”skuggor” i ansiktet för att framhäva kindben m.m. Har du några tips på hur man kan göra det själv hemma? Vad behöver man?
Johanna
Svar:
Det här är lite trixit. Oftast funkar de här skuggeffekterna bara om du ska bli fotograferas. Matta skuggor är då bäst efter som man vill få bort blänket i huden. Det mest använda tricket vid fotografering är att smala av näsan med mörka skuggor utmed näsvingarna och en ljus rand på mitten av näsan. Ansiktet kan man smala av med rouge som du lägger under kindbenet istället för på.

Fråga:
Jag har typ finnar mellan brösten, tror dock inte det är finnar ändå utan det blir värmeutslag eller liknande. Men har haft det i flera år nu och det går inte bort. Vad ska jag göra. Jag skäms inför min pojkvän. Lina
Svar:
Det var konstigt! Hudutslag som suttit i så pass länge ska du alltid gå och kolla. Det kan vara allt från värmeutslag till svamp eller acne. Gå iväg och låt en hudterapeut/hudläkare titta på huden.

Vilken färg på ögonskugga är snyggast till bruna ögon? Linda i Tyresö

Svar: Agneta:

Bruna ögon passar bra i blått, det förstärker det bruna pigmentet. Även aquafärger och grönt. Vågar du inte ta mycket färg använd aprikos och milda beige toner. Tänk komplementfärg när du vill framhäva din ögonfärg med ögonskugga. Det förstärker färgupplevelsen. Gröna ögon – violett, lavendel, Bruna ögon; Blått, aqua, Blåa ögon; Orange, rosa

Hej!

Vet du om den Islänska krämen BlueLagoon är bra, tyvärr går den inte att hitta i Sverige längre så jag fundera på att beställa den från Island, men om andra krämer är lika bra kan jag lika gärna köpa dem! TIPS? Gärna ekologiskt!

Hälsningar / Grete

Svar: Agneta:

Lagoonkrämen finns inte kvar i Sverige så vitt jag vet! Krämen innehåller samma mineraler som den stora lagunen som man badar i, gör. Den ska vara anpassad för problemhud. Kan man tyda isländska kan man beställa från nätet. Ett bra alternativ till den är danska saltkrämen Læsø saltcare som också är rik på mineraler. Har man minsta lilla antydan till problemhy kan man titta på märken som Avené och La Roche Posey men de är uppbyggda av mineralbas och inte så naturliga. Ett bra naturligt märke är svenska Salviderm, Q. for skin och REN -produkterna

Fråga:

När det gäller rynkor. Hur kan jag bäst förebygga dem? Viveka i Malmö

Svar: Agneta:

I dag vet man mycket mer om hur levnadsvanor påverkar hyn. Sol och rökning är värst för det påverkar elastinet i huden och gör den slapp. Huden behöver också genomblödning så regelbunden massage är bra. Utvändig är det bra om krämen innehåller någon typ av ingrediens som binär fukten typ mjölksyra (lactic acid , urea). Invärtes kan du testa en Collagenprodukt exempelvis Collacen som är collagenprodukter i pulverform. Det mesta är också ärftligt när det gäller rynkor. Se på dina föräldrar och se hur de åldrats.

Fråga:

Hej, mitt hår går av så lätt så det blir superfrissigt. De går gärna av så att det översta håret bara är typ 10 cm långt och resten mycket längre…vad gör man? Tina

Svar: Agneta:

Aj, det var inte bra. Klipp topparna och stärk håret med återfuktande inpackningar. Redken och Matrix har generellt bra inpackningar. Leta efter schampo som inte har sulfatet i innehållsförteckningen SLS (Sodium Laureth Sulfater). De är skonsammare mot hår och hårbotten. Stärk håret inifrån med mineraler och ämnen som silicea och omega-3 fettsyror.

Fråga: Vad är Ftalater för någonting och varför är det farligt? Hoppas på svar! Kerstin

Svar: Agneta:

Ftalater finns tyvärr i många parfymer och har i undersökningar visat sig vara hormonstörande. Mest använder man ftalater i plast för att göra det mjukt och olika ingredienser kan göra att det fälls ut exempelvis ur en tub kroppskräm och sedan smörjer man in huden med och på så sätt får i sig ämnet. Tyvärr så behöver producenterna inte uppge om de använder ftalater i sina produkter, men naturligtvis hoppas man på en lagändring där.

Skicka din fråga till oss: skonhetsredaktorerna@gmail.com

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB