Startsida / Inlägg

Varför ska man använda sulfatfritt schampo?

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Välj schampo med omsorg för miljöns skull.
Välj schampo med omsorg för ditt hår och miljöns skull.

Skulle du ens drömma om att tvätta ansiktet med tvål? Bara några centimeter upp på hjässan slutar ofta vårt omdöme vad gäller innehåll och användande. Om du inte bryr dig om vad dina produkter gör för dig själv och den marina miljön kan du sluta läsa här!

Undvik: Natriumlaurylsulfat och Ammoniumlaurylsulfat. SLS/SLES (Sodium Laureth/Laoryl Sulfate) som är stakt irriterande och strippar färgen om du färgat håret.

Varför då?: För att det är en onödigt miljöbelastande tensid som ofta framställs genom lutning (för att få tensiderna att löddra extra i kontakt med vatten). SLS är inte överdrivet farligt för dig, visst det är ett starkt lösningsmedel som torkar ut och kan ge allergier men framförallt belastar den miljön som har svårt att bryta ner lösningsmedlet tillräckligt snabbt (om du sett vad en flaska YES kan göra i en fontän så förstår du vad jag menar). Tensiderna tas dessutom lätt upp av kroppen men levern har svårt att bryta ner SLS/SLES. I USA har forskare varnat för kontamineation med  1,4 -dioxane (cocktaileffekten som leder till belastning på det endokrina systemet). Faktum är att de flesta producenter börjar fasa ut SLS ur sina produkter (särskilt den amerikanska marknaden) medan andra försöker kompensera de uttorkande egenskaperna med att tillsätta vårdande oljor i stället. Gå inte på det!

Välj istället: Milda sockertensider och acylglutamater (känns igen på ordet glucosid) utvinns ofta ur kokos och de senare är en slags rengörande aminosyra.

Leta efter i INCI: Natriumcocoylglutamat (el sodium cocoyl glutamate) eller laurylglykosid som är milda tensider som inte är miljöbelastande i framställningen eller påverkar din hud. Visst glöm det finfina löddret, men håret blir rent ändå.

Om du köper schampo som är certifierade naturprodukter behöver du inte läsa innehållsförteckningen. BDHI använder exempelvis aldrig sulfater eftersom certifieringen inte tillåter det.

J Beverlyhills är ett av mina favoritschampo som inte innehåller sulfater
J Beverlyhills är ett av mina favoritschampo som inte innehåller sulfater

Källor: No More Dirty Looks, O´Connor Spunt, Skönhet till vilket pris, Rita Stiens.  A consumers dictionary of cosmetics ingredients, Ruth Winther.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB