Startsida / Inlägg

Lilla foundationskolan (för den som gått vilse i krämdjungeln)

av Petra Weiss

makeupmodelFoto: Matis

För mycket och du ser ut som en clown. För lite och du ser…opolerad ut.
Men hur GÖR man då, med denna mystiska burk med texten ”foundation”?
Enkelt. Du läser den här artikeln.

Grunda ALLTID
Lägg aldrig foundation på en torr hud. Börja alltid med att återfukta huden med en bra hudkräm som passar din hudtyp.
BB-cream-No7
BB-djungeln
Du har säkert hört talas om BB Creams. Men vad är det? Blemish Balm, eller Beauty Balm är helt enkelt en hudvårdande makeupkräm som oftast har väldigt täckande egenskaper. En multifunktionell kräm som är populärast i Asien men som börjar vinna mark även i Europa.

Sno kändisarnas hemliga vapen
Hemligheten bakom kändisarnas felfria hud stavas PRIMER. Ovanpå fuktkrämen smörjer de in huden med en primer som ger lite lyster, slätar ut och gör att foundation sitter bättre.

IllumPerfPrimer_Final_Ex-Jan-2013Håll huden i toppform
Slarva inte med hudvården – det avslöjas när du lägger en tonad kräm. Fukta, peela och rengör huden noga så är det mindre skavanker att dölja.

Blanda och mixa
Det är svårt att hitta exakt rätt färg, så varför inte blanda ihop en egen? Investera i en ljusare och en mörkare foundation som är nära din hudton och mixa dem i handen tills färgen smälter in i din egen hudton – som faktiskt skiftar beroende på årstid. Vill du få extra lyster kan du tillsätta en droppe lysterkräm i blandningen.

Välj rätt typ av foundation
Torr hud? Då måste du ha en foundation som återfuktar, medan en fet hud bör ha en med lite puder i. Är din hud dessutom slät och fin kan det räcka med en lätt tonad dagkräm.

Liten färgskola
Kolla vid käkpartiet för att se hur väl färgerna stämmer med halsen. Din foundation ska ha exakt samma ton som din hud. Är du lite rosa i huden ska du ha en som är lätt rosa, är du lite gul ska du ha en gul. De flesta skandinaver är lätt rosa i huden.

Applicera rätt
Börja med att lägga ett tunt lager på de ställen där du vill ha foundation, därefter lägger du ett andra lager där du behöver täcka lite extra. Kvällstid kan du lägga foundation i hela ansiktet, dagtid är risken stor att det efter några timmar ser kladdigt ut.

file1023Kräm, flytande eller puder?
Det finns fyra typer av foundation – den flytande är enklast att applicera och finns både vattenbaserad och oljebaserad. Kräm är den mest kompakta formulan och bäst om du vill dölja skavanker. Färgad hudkräm är lättast och passar den som inte har så mycket att dölja och som har torrare hud. Puder, slutligen, kan läggas på både blöt och torr och funkar bäst för fetare hud som inte behöver dölja så mycket.

1158212Fingrarna eller en pensel?
Fingrar, pensel eller svamp – vilket du föredrar är en smaksak. Penseln ger det mest naturliga resultatet och det är lättare att få jämnt och snyggt. Borsten ska vara bred och platt. Lägg på i stora cirkelrörelser.

Göm de mörka ringarna
Om du har mörka ringar kan det räcka att dölja dem med din foundation i stället för en concealer. Tänk på att inte lägga för tjockt och välj en återfuktande foundation som inte lägger sig i vecken kring och under ögonen.

Måste man ha puder?
Ja. Och nej. Klart man inte måste. Men pudret fixerar din foundation så att den inte ”smälter bort”. Välj ett transparent puder eller ett i exakt samma nyans som din hudton. Det lösa pudret ger bättre resultat, även om det kompakta är enklare att lägga. Lägg pudret uppifrån och ner, från pannan till hakan, annars reser sig de små fjunen i ansiktet upp. Är du torr, ha bara puder i T-zonen. Lägg tunt, tunt!

7 snabba frågor….
Men varför hamnar det på min partners jacka?
– Du har antingen fläskat på för mycket – eller så har du glömt att fixera det med puder.

Generate.ashxAlla snackar om finish. Vadå finish?
– Finish är den ytan som din foundation lämnar på din hud. Det finns tre typer: semimatt, matt och lyster. De flesta foundation är semimatte, det ser mest naturligt ut.

När jag lämnar huset på morgonen ser jag plötsligt ut som en mumie – min foundation har fastnat i varenda linje och rynka!
– Undvik de områdena där du är rynkig. Ha mindre makeup på kråkfötterna, pannlinjerna och runt munnen och se till att vara extra återfuktad just där.

Jag ser alltid kladdig och flerfärgad ut när jag har foundation.
– Du har valt fel färg och troligen också slarvat med att lägga den. Se till att den är väl utsmord och inte ger en ful kant längs käklinjen.

Jag har mörk hud och ser ut som om jag varit död en vecka när jag har foundation. Varför är det så?
– Många färgade kvinnor har samma problem med att de flesta foundation ger en ”askig” finish. Välj märken som ?????????????????????????????????????????????????????????????????är specialiserade just för mörk hud, till exempel Bobbi Brown, Dior eller Mac.

Jag ser ut som en sockrad munk när jag använt puder.
– Du har glömt att skaka av borsten innan du sveper den över ansiktet. Du har troligen också svept den ”mothårs”.

När jag använder foundationborste får jag små, svarta strån från borsten i hela ansiktet.
– Byt borste.

The big no no!
Glöm det gamla namnet ”brunkräm”. Försök aldrig fejka en solbränna genom att välja en mörkare nyans, det gör bara att du ser smutsig ut.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB