Startsida / Inlägg

Certifiering av fillers- och botoxbehandlingar för att öka patientsäkerheten

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Ny sajt lanserad för att göra den estetiska skönhetsbranschen säkrare.
Ny sajt lanserad i dagarna för att göra den estetiska skönhetsbranschen säkrare.

Funderar du på att göra ett fillersingrepp, ta en botoxspruta eller bara är allmänt intresserad av att hitta mer information om vad behandlingarna innebär? Medan Socialstyrelsen håller på att utreda vilka som ska få göra injektionsbehandlingar (idag får vem som helst göra injektionsbehandlingar, tro det eller ej) så har Allergan och plastikkirurgen Ulf Samuelson från Akademikliniken slagit sina kloka huvuden ihop och startat en certifiering av behandlare med utbildning och information i ämnet. Även Galderma har anslutit sig till certifieringen. Läs mer om initiativet på estetiskainjektionsradet.se

Det Estetiska Injektionsrådet har som målsättning att öka skyddet för den enskilda patienten och en av initiativtagarna till projektet om certifieringen är plastikkirurgen Ulf Samuelson från Akademikliniken. Jag och Ulf har suttit i samma jury för några år sedan när Injection Academy korade den bästa injectionsbehandlaren bland sin personal och jag vet att det här ämnet ligger nära Ulf Samuelsons hjärta. Så jag ställde några relevanta frågor till honom om den nya satsningen som på sikt ska leda till ett säkrare behandlingsklimat på Sveriges kliniker.

Ulf Samuelson docent och specialist vid Akademiklniken är initiativtagare till den nya sajten som ska öka patientsäkerheten kring skönhetsingrepp
Ulf Samuelson docent och specialist vid Akademiklniken är initiativtagare till den nya sajten som ska öka patientsäkerheten kring skönhetsingrepp

Hallå där Ulf Samuelson, docent och plastikkirurg vid Akademiklniken och initiativtagare till en certifiering som innebär en säkrare behandlingar för patienter som vill göra fillers och botoxbehandlingar.

I dag kan i stort sett vem som helst injicera fillers på salonger och kliniker runt om i landet. Varför tar det så lång tid för Socialstyrelsen att utreda om det här är bra eller dåligt för patientsäkerheten?
– Bra fråga som även jag och många andra ställt sig. Det har inte räknats som sjukvård och då har myndigheterna duckat. Jag trodde man skulle följa Danmarks exempel där man reglerade 2007.

Varför har du tagit det här initiativet till att certifiera injektionsbehandlare?
– Jag tycker att patientsäkerheten bör ökas genom att man sätter krav på bakgrund och utbildning på de som utför estetiska injektioner i brist på reglering från myndigheterna. Injektioner av filers och botulinumtoxin är behandlingar med få biverkningar om man gör på rätt sätt men det kan uppstå komplikationer som kan få allvarliga följder om de inte diagnosticeras eller inte behandlas på rätt sätt.

Kostar det någonting att  bli certifierad och vad innebär det?

– Det kommer att vara självfinansierat utan något vinstintresse för injektionsrådet. Kostnaderna är för administration, hemsida, lokalhyra etc.  Det innebär en kostnad för att genomgå certifieringen och sedan en årlig mindre kostnad för att finnas med i registret.

Är det fler fillersföretag än Galderma och Allergan som kommer att ansluta sig, eller är detta bara något för de stora drakarna?
– Viktigt och en förutsättning för bred förankring är att en certifiering inte bara gäller för en produkt eller ett företags produkter. Vi välkomnar och diskuterar med fler företag och jag tror på en bred uppslutning när certifieringen nu blir konkret.

Vad tycker du man som patient ska tänka på innan man bestämmer sig för göra en behandling?
– Ta reda på  vilken klinik och behandlare du går till. Utbildning, kunskap, erfarenhet, certifiering? Se till till att föreslagen produkt håller hög klass och är väldokumenterad i studier och att det finns lång erfarenhet av resultat och säkerhet. Fråga om alternativa behandlingar. Fråga vad som händer och vilken hjälp du får om något skulle gå snett. Gå gärna till flera kliniker innan du bestämmer dig. Om du inte känner förtroende för behandlaren eller produkten, – gå någon annanstans.

 

 

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Fred Balke, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB