Startsida / Inlägg

Trend: Rent syre – snart en bristvara i jordens atmosfär

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Vad är mer uppfriskande för kropp och själ än frisk luft. Tyvärr är det inte en självklarhet längre beroende på var du bor i världen.
Vad är mer uppfriskande för kropp och själ än frisk och ren luft? Tyvärr är det inte en självklarhet längre beroende på var du bor i världen. Jorden är ett slutet system och alla utsläpp mänskligheten gör påverkar planeten. Att luften innehåller allt mer koldioxid är ingen nyhet.   Foto: Agneta Elmegård

Fler och fler produkter på skönhets– och livsstilsmarknaden är produkter som ska syresätta huden, kroppen och luften. I Sverige är vi fortfarande väldigt lyckligt lottade som har hyfsat ren luft, men i storstäderna börjar situationen bli alarmerande med fler och fler larmrapporter. Skadliga partiklar och avgaser står för att syrekvalitén i luften håller på att gå överstyr. Trendanalytikern Helga Hertsig-Lavocah, trendkonsult på Hint Creative Consultancy, Irland berättar att nu är det inte UV-skydd som är prio längre utan PU- Pollutionskydd…

Den stora trenden just nu är produkter mot föroreningar. Nanopartixlar, avgaser och giftpartiklar kan sätta ner hudens försvarsmekanismer dramatiskt och WHO menar att utsläpp är mänsklighetens största hot, berättar Helga för mig i en intervju.

Bliss senaste serum bostar syrenivåerna i huden
Bliss senaste serum, ”Triple Oxygen” boostar syrenivåerna i huden.

Bliss är bara en i raden som lanserat en produktserie som ska ge nytt liv åt huden och skydda den mot dålig luft. Bliss ”Triple Oxygen Radiant Protection Energizing Serum” beskrivs som serum som en ”hjärt -och lungräddningsprodukt”. Men istället för det vi vanligtvis förknippar med CPR står i detta fall förkortningen för: Klarhet, skydd och revitaliserande.

 

Oxygen EAP300 är en sprillans ny luftrenare från Elektrolux som är tyst som en mus.
Oxygen EAP300 är en sprillans ny luftrenare från Electrolux som är tyst som en mus.

Svenska Electrolux har tagit fram en ny praktisk luftrenare för hemmabruk som är extra tystgående ”oxygen collection” som gör inomhusluften 99.9 % renare.  Oxygen EAP300 anpassar fläktljudet efter hur mörkt det är i rummet. Det är bevisat att ren luft ökar syrekvalitén i luften som i sin tur minskar risken för snarkning och sömnapné.

På spotify finns ett tillhörande insomningsprogram som gör att du somnar lättare. ZZZZnark
På spotify finns ett tillhörande insomningsprogram till Electrolux luftrenare som gör att du somnar lättare. ZZZZnark

En inbyggd luftkvalitétsensor känner av när luften är oren. Ljussensorn känner av när släcker lampan och anpassar fläktdriften så att du inte störst av surrande ljud när du ska somna. Femstegsfiltering genom ett hepa13-filter som fångar upp orena partiklar och cleancell förhindarar tilväxten av micropartiklar. Rök, damm, matos och mikroper. Positiva och negativa joner jobbar med att ta bort allergener och förbättra kvalitén på syret i rummet. Behöver jag säga att jag inte vågar vara utan den här nu?

Electrolux har utvecklat sömnprogrammet Clean Dreams tillsammans med den svenske musikproducenten Håkan Lidbo – känd för att ha producerat och gjort remixer till artister som Fatboy Slim och Depeche Mode. I programmet blir du guidad genom instruktionsmanualen, komponerad efter luftrenarens ljud, för att enklare kunna somna.

Svenska fotomodellen Emma Wiklund har tagit fram en livgivande
Svenska fotomodellen Emma Wiklund har tagit fram en livgivande mask som bubblar på huden Emma S. Oxygen Mask

Två svenska företag går i bräschen för syregivande produkter. Emma S och halländska nagellacksföretaget Depend Cosmetics.

– Våra duktiga kemister har under kraftigt tryck i slutna tankar  pressat in syre uppifrån och kväve underifrån i nagellacksformulan och efter 24 timmar har syrenivån ökat med 30 procent. Detta gör att naglarna andas och får på sikt bättre kondition , berättar Beatrice Gull, marknadsansvarig på företaget

 

O2 är en ny serie från Depend Cosmetics som släpper igenom 30 procent mer syre tilll nagelbädden utan att tulla på täckbarheten.
O2 är en ny serie från Depend Cosmetics som släpper igenom 30 procent mer syre tilll nagelbädden utan att tulla på täckbarheten.

Vad är syre?

Syre är en gas, syrgas, O2, som förekommer i atmosfären i en halt av cirka 21 volymprocent och en förutsättning för att vi ska kunna andas.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB