Startsida / Inlägg

Ridderheimsrapporten – Vi äter för framtiden

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Inte alltid godare, men nyttiggare... En ny medvetenhet börjar smyga sig in i fler människors medvetande enligt Ridderholmsrapporten
Inte alltid godare, men nyttiggare… En ny medvetenhet börjar smyga sig in i fler människors medvetande enligt Ridderheimsrapporten

Det har gått drygt åtta år sen den första Ridderheimsrapporten togs fram. Det är en rapport som beskriver våra matvanor och trender inom matproduktionen. Genom åren har man kunna utläsa hur hela matarenan förändrats i grunden. Vad vi handlar, lagar och stoppar i oss har blivit allt viktigare markörer för vilka vi är – och vilka vi vill vara i framtiden.

”Den till synes eviga sanningen om att mat måste smaka gott för att bli uppskattad håller på att kastas omkull. Nu flyttas fokus till att maten ska göra gott. Matens goda egenskaper för kroppen och samhället håller på att gå om själva smaken i betydelse för den totala upplevelsen”, säger Sophia Salonen, marknadschef på Atria Scandinavia som ligger bakom rapporten.
Mat blir större allvar.

Rapporten visar att våra nya matvanor har på senare tiden skiftat från att smaka gott till att göra gott och det syns på flera nivåer. På individnivå hyllas numera människor med disciplin och strikta rutiner. De som rustar och bygger sin kropp för att klara av livets påfrestningar. Här är inte smak eller yta viktigt – de äter för att prestera, visar rapporten. Strävan efter miljömässig hållbarhet är också en tydlig trend.

Detta ligger också i linje med vad hudvårdsforskare just nu är intresserade av, såsom karamellisering av huden (glycation end products) som kommer av att vårt blod innehåller allt mer socker och hur det påverkar proteinbindningarna i huden. Men även hudvård med probiotika som blir allt vanligare. Återkommer om detta!

Alternativa proteinkällor kommer vi att få se mer av i framtiden tror Atria Scandinavia som tagit fram Ridderheimsrapporten
Alternativa proteinkällor kommer vi att få se mer av i framtiden tror Atria Scandinavia som tagit fram Ridderheimsrapporten
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB