Startsida / Inlägg

Photamine – framtidens solskydd kommer från havet

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Sjögräs, tång och alger vet sedan urminnes tider hur de ska skydda sig mot UV-strålarna för att överleva. Bild från Aethic
Sjögräs, tång och alger vet sedan urminnes tider hur de ska skydda sig mot UV-strålarna för att överleva. Bild från Aethic

Kommer nästa generation av solskydd från vattenlevande organismer? Det är mycket möjligt att det kan vara så. Forskare vid Universitetet King´s College i London har lyckats eliminera ett solskyddande ämne ur sjögräs. Ämnet kallar de för för Photamine och det Nederländska hudvårdsföretaget Aethic har tagit licens på substansen för att använda det i sin hudvårdproduktion.

Den aktiva substansen i Photamine är en del av mycosporinliknande aminosyror. (Mycosporinliknande aminosyror förkortas Maas och är i sig ingen nyhet och man hittar dem i olika marina organismer som röda alger, cyanobakterier och koraller). Den naturliga filtret i dessa aminosyror påminner om de konventionella kemiska UVA- filtren på marknaden, men utan att ha en giftig effekt. Forskare vid King’s College har konstaterat att de här aminosyrorna har en unik förmåga att skydda huden genom att absorbera skadliga UVA- och UVB-strålar så att de elimineras.

Mycosporineliknande aminosyror förkortas Maas och man hittar dem i olika marina organismer som röda alger, cyanobakterier och koraller
Mycosporineliknande aminosyror förkortas Maas och man hittar dem i olika marina organismer som röda alger, cyanobakterier och koraller

Men inte nog med det. Substansen från sjögräset har dessutom visat sig fungera som en antioxidant som minskar uppkomsten av skador från solljus. Photamine är det första naturligt förekommande solskyddet i världen, förklaras i ett pressmeddelande som kom igår från företaget Aethic.

Professor Paul Long vid King’s College London berättar om den solskyddande substansen som de hittat i sjögräset.
“Substanserna i Photamine har unika egenskaper som aldrig tidigare skådats i naturligt tillstånd. I sin naturliga marina miljö skyddar den vattenlevande organismer från solens strålar och appliceras den på huden menar vi att den gör allt som ett bra solskydd ska göra, det vill säga skydda huden mot UV-skador. Hudcancerfallen ökar och vi tror att den här upptäckten kan bidra till att avsevärt minska antalet drabbade i framtiden”, säger Long i pressmeddelandet.

Den holländske filantropen Marx Allard kontaktade mig via Twitter för att han ville berätta om sitt solskydd Sôvée som han låtit italienska forskare ta fram i syfte att inte skada koraller eller det marina livet i haven och sjöar.
Den holländske filantropen Marx Allard har jag intervjuat ingående om solskyddet Sôvée som han låtit italienska forskare ta fram i syfte att inte skada koraller eller det marina livet i haven och sjöar.

Hudvårdsföretaget Aethic, som redan har ett marinpositivt solskydd, Sovée på marknaden (om den kan du läsa här!), har för avsikt att starta sin första solskyddsprodukt med Photamine 2018 och Aethics vd Allard Marx är glad över att forskarna har hittat ett UV-skyddande ämne som inte bara är naturligt förekommande utan också ligger i linje med hans filosofi – den om att inte störa planetens ekosystem med giftiga substanser.

Vetenskaplig utveckling likt Photamin som är bra för människor och hållbara för vår planet är definitivt framtiden. Vi är mycket stolta och glada över att ha säkerställt dessa rättigheter och ser fram emot att våra kunder i framtiden kommer att kunna skydda sig med en enda aktiv naturlig ingrediens”, förklarar Allard Marx i pressmeddelandet.

Screen Shot 2017-08-01 at 15.09.32
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB