Startsida / Inlägg

Dr Carol Treasure – ”djurförsök är en förlegad testmetod”

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
caroltreasure08_n
Brittiska Carol Treasure har ägnat 25 år åt att forska fram hudceller som ersätter djurförsök.

När jag var i Bryssel i våras för att fira EU:s femåriga förbud mot djurförsök, träffade jag en intressant person. Forskaren Dr Carol Treasure. Hon är grundare och vd för laboratoriet XCellR8, som är ett helt djurfritt testlaboratorium för kosmetik- och hygienprodukter.

På labbet XCellR8 utför man regelbundna in vitro-säkerhets- och effektivitetstester för flera globala tillverkare, bland andra Lush och The Body Shop. Nyligen utförde labbet sin tusende test för Lush – på konstgjord hud.

”I dag finns det så mycket bättre och säkrare testmetoder att ta till inom kosmetikabranschen och detta är något som de flesta börjar inse, så jag är hoppfull inför framtiden. Jag hoppas att vi snart kan utesluta tester på djur. Det är fler och fler som inser att djurförsök är en förlegad testmetod”, säger Carol Treasure till mig.

Förhoppningsvis ett minne blott...med djurtester inom kosmetika
Förhoppningsvis ett minne blott…med djurtester inom kosmetika

Carol har ägnat hela sin aktiva karriär till att ta fram innovativa testmetoder som kan ersätta djurförsök. Hon grundade XCellR8 2008 med ett uppdrag att påskynda världens övergång till 100% djurfri testning och företagets arbete har erkänts på OECD-nivå. Finansiärer är bland andra Innovate UK och Horizon 2020. I år är hon också medicinskt kunnig talesperson för Cruelty Free Internationals – och The Body shops petition och namninsamling till FN om ett globalt förbud mot djurförsök.

Vi har visat vägen i Europa genom att peka på säkra testmetoder som inte innebär att levande individer lider eller tar skada. Den forskningen är viktig och även om det tar tid att ställa om så tror jag att de här testmetoderna är framtiden eftersom de är väldigt säkra”, menar Carol Treasure.

Carol Treasure har en doktorsexamen från FRAME Alternatives Laboratory vid University of Nottingham, där hon doktorerade på hudcellsbiologi och rekonstruerade hudmodeller för kosmetisk testning.

Enkelt förklarat så odlar man hudceller i laboratoriemiljö där man sedan studerar reaktionerna på hudcellerna utifrån de olika ämnena som vävnaden utsatts för”.

I Oktober kommer Cruelty International tillsammans med The Body shop att lämna in en namninsamling till FN med ett förslag om globalt förbud mot djurförsök. Hittills har 7 miljoner skrivit på. Skriv på du också!
I oktober 2018 kommer Cruelty International tillsammans med The Body shop att lämna in en namninsamling till FN med ett förslag om globalt förbud mot djurförsök. Hittills har 8 miljoner skrivit på. 
Skriv på för fan. Mot djurförsök. Lika viktigt som att rösta i riksdagsvalet.
Skriv på för fan. Mot djurförsök. Lika viktigt som att rösta i riksdagsvalet. ”Gör det bara” som Pixi Geldof sa.

 

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB