Startsida / Inlägg

Uråldriga metoderna som funkar än idag

av Petra Weiss

Injektioner, kemiska peelingar och andra hardcore-behandlingar i all ära, men det finns faktiskt ett antal enkla, uråldriga skönhets- och hälsoknep som fortfarande fungerar,
Och som varken ger ducklips eller hål i plånboken.
Här är fem metoder som använts i tusentals år.

Embed from Getty Images

1. Rosenvatten
Låter som någonting gammelmormor skulle badda på huden, men faktum är att rosor är en klassisk ingrediens i hudvård och har använts i tusentals år, med Turkiet som en av de största producenterna.
Essens av rosor är proppat med vitaminer, mineraler och antioxidanter som gör huden mjuk och fuktmättad. Det har också antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper som minskar rodnader och irritationer. Det sägs vara effektivt för hudproblem som psoriasis och atopiska eksem och det kan skynda på läkeprocesser och minska stresshormonet i kroppen.

Embed from Getty Images

2. Bastubad
Redan kring år 1112 visste finnländarna att heta rum är bra för alla möjliga kroppsliga åkommor.
Den torra hettan på kring 70-90 grader ska, enligt en studie från 2018, lugna nervsystemet, vara positivt för hjärtat, minska inflammationer, stress och stelhet. Det ska också minska blodtrycket på bara 30 minuter,
Idag är den infraröda bastun het framförallt för att minska spänningar och göra huden mjukare.

Embed from Getty Images

3. Handkräm
Smörjer du in händerna med handkräm innan du somnar? Det gjorde den franska drottningen Marie Antoinette också på 1700-talet.
Hon var känd för att smörja in just händerna med olika mjukgörande medel för att sedan sova med handskar för att få dem extra mjuka.

Embed from Getty Images

4. Gurkmeja
Ingefärsväxten gurkmeja härstammar från Sydostasien och har behållt sin trendstatus under 4500 år nu, kanske främst för att den kraftigt gula kryddan har en mängd positiva egenskaper.
Tusentals vetenskapliga studier visar att gurkmeja kan lindra inflammationer och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer. Det har också visat sig ha viss effekt mot alzheimer och tumörer.

Embed from Getty Images

5. Akupunktur
Needling är en av de mest effektiva icke-invasiva skönhetsmetoderna som finns mot rynkor, slapp hud och pigmentering.
Men att nålar ska ha en hälsosam effekt är knappast något nytt. Akupunktur har använts i 2000 år för att minska smärta, öka fertiliteten, lindra asta och minska muskelspänningar.
Den kinesiska terapin fungerar också mot hudproblem som eksem, rosacea och psoriasis.

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd spf sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB