Startsida / Inlägg

Sommarens bästa sulfatfria schampo

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Svenskproducerade Just say no! från svenska Dharmazone är ett bra ställningstagande schampo utan sulfater. Dessutom går 10 kr per flaska till ett miljöprojekt i Borneo. Veganskt framställt.

SLS, Sodium Laureth Sulfate, är en ganska hårt miljöbelastande ingrediens. I billiga schampon använder man ofta SLS som utvinns ur bergsolja och alla som sett bilder från ett oljefält vet vad jag pratar om. Skitigt.

Man kan också framställa SLS ur kokosfett, det är lite bättre (om man inte använder dresserade apor för att plocka kokosnötterna vill säga….), men det är fortfarande inte bra ur miljösynpunkt. På INCI-listorna på schampoflaskor och tvål gör producenterna oftast ingen skillnad i ursprunget på råvaran. Sodium Laureth Sulfate är en fantastiskt bra fettlösande ingrediens som ger tusentals rengörande bubblor vilka tar 30 dagar att brytas ner i marina miljöer (och ofta kli i hårbotten eftersom det är en kraftig irritant).

Det som gör att det löddrar så bra är för att råvaran genomgår en process i lutbad vid framställningen. Och lut, i koncentrerad form, vet vi har bra det är för naturen. Alla rykten däremot om att SLS skulle vara cancerframkallande är däremot båg. Finns inte en enda studie som styrker det. Knock it off.

Vissa producenter lägger i oljor ”som ska kompensera för det som sls löser upp”, men det där är också båg. SLS löser upp allt fett, läs: allt fett och det gäller även tillsatta oljor i produkten. Ut åker allt i genom kloaken.

Chiafrö är en trendig olja i hud- och hårvård just nu. Passa på. Kronans Apotek har sommarpris på Chiaschampot just nu!
Kanadensiska Mistik är en trevlig bekantskap. Deras Brittle hair schampo maple är en skön upplevelse för håret, finns på Lyko.
Danska är INTE sulfatfria, men de uppger i alla fall på INCI-listan att råvaran kommer från kokos, så det är LIIITE minde miljöbelastande i framställningen i alla fall. De doftar underbart dessutom, så de kommer undan här lite.

 

 

 

 

 

 

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB