Startsida / Inlägg

Asket öppnar butik och lanserar damkollektion

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Efter några succéår på nätet öppnar det minimalistiska klädmärket Asket en fysisk butik på Norrmalmstorg 3, i Stockholm. Foto: Denisse Ariana Pérez

Minimalistiska svenska märket Asket, som har gjort sig kända för sin uttalade hållbarhetsfilosofi och transparens, öppnar nu sin första butik i Stockholm.

Att starta ett klädmärke med respekt för råvaruproduktionen, fritt från kollektionshysterier och med schyssta arbetsvillkor för producenterna var en önskan som handelsstudenterna Jakob Dworsky och August Bard Bringéus hade gemensamt när de  började forma nätbaserade handelsplatsen Asket.

”Det fanns en grundidé om konceptet ganska tidigt, redan 2009, men det tog längre tid än vi anade att hitta rätt producenter som uppfyllde våra krav. Vi ville ha 100 procent transparens i vår produktion och kunna visa ända ner på skördenivån av  var bomullen kommer ifrån. Så det har blivit många resor och möten”, berättar August och Jakob på öppningspremiären i Askets lokaler inför en skara utvalda journalister.

Total spårbarhet ända ner till odling och råmaterial är svenska Askets hållbarhetsfilosof. Denisse Ariana Pérez

Färre men bättre plagg som håller länge är en av Askets filosofi som haft en trogen köpskara på nätet bland manliga kvalitétsmedvetna kunder. 2015 öppnade de Asket sin första Pop-upbtik och det gav mersmak. Och om tre månader är det dags för även en damkollektion, med bland annat ulltröjor gjorda av återvunnen ull från ett spinneri i Italien.

”Vi behöver två pelare att stå på och en permanent butik innebär att fler kan hitta oss och upptäcka vårt koncept.  Vi ska bara ha en kollektion framöver men i gengäld har vi många olika variationer på längder i plaggen. När man får chans att prova fram rätt storlekar innebär det på sikt att man köper färre plagg och inte behöver lägga tid på kompromissköp”, resonerar August Bard Bringéus.

Asket lanserar damkläder under 2021. Redan nu finns de som sneak peak online. Foto: Denisse Ariana Pérez

Askets grundare beskriver sig själva som en drömkund för en syfabrik eftersom de inte låter sy upp flera kollektioner per år utan håller sig till en enda baskollektion

Vi är transparenta med allt vi gör och vad som ingår. Vi vill bara arbeta med rena material. När våra leverantörer förstår vårt koncept blir de väldigt intresserade och vill vara med på resan. Antitesen är fast Fashion”, förklarar Jakob Dworsky.

Askets plagg håller upp till 350 användningar och idag använde man i genomsnitt en T-shirt bara 30 gånger.

”Det handlar om utbildning av konsumenterna. En t- shirt som kostar två luncher måste man inse att det sannolikt är någon annan som får betala priset för. ”, anser duon.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB