Startsida / Inlägg

Björn Ulvaeus bakom återinvigning av Warmbadhuset i Västervik

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Björn Ulvaeus och hans dotter Anna Ulvaeus har låtit varsamt renovera det K-märkta Warmbadhuset i Västervik byggt 1910. Foto: Agneta Elmegård

Warmbadhuset i Västervik, stadens anrika landmärke, har fått nytt liv. Abba medlemmen Björn Ulvaeus har inte bara en ny skiva på gång. Han har även blivit förvaltare av ett Warmbadhus i sin hemstad Västervik.

”Först hade vi tankar om ett spa. Ingen använde det och det bara stod där. Staden hade räddat det från mögel men inte mycket mer och huset hade ingen hyresgäst”, förklarar Anna Ulvaeus.

ABBA -ikonen Björn Ulvaeus i sin tur blir nostalgisk när han talar om sin forna hemstad.

Om du växer upp i en liten stad så sätter sig som en emotionell tagg. Västervik betyder något speciellt för mig, alla barndomsminnen, visfestivalerna och tryggheten här. Jag ville ge något tillbaka till Västerviksborna som tack. Jag såg att en av stadens vackraste byggnader bara stod och förföll så jag bestämde mig för att försöka göra något åt det. Kan man så ska man hjälpa till”, förklarar Björn Ulvaeus inför den samlade världspressen igår. 

 

ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus steg ner som en räddande ängel från himlen, redo att ta sig an det gamla Warmbadhuset i Västervik.

Det gamla Warmbadhuset har stått och förfallit i flera decennier. Ingen har riktigt brytt sig. Långt in på 1900-talet var detta enda stället där Västerviksborna kunde få tillgång till varmt badvatten. På 70-talet lades badhuset ner och blev sedemera ett tvätteri och turistbyrå men i flera decennier har tidens tand nött både inredning och exteriör. Fram till för något år sedan då Björn Ulvaeus och hans dotter Anna bestämde sig för att investera i Warmbadhuset. 

Vi ville behålla den gamla känslan av att det skulle vara just ett badhus. Vi erbjuder inga behandlingar, det här är inte ett ställe som handlar om skönhet utan mer och välbefinnande och hälsa, men blir det en efterfrågan om behandlingar kanske vi kommer att tänka om”, förklarar Anna som är den i familjen Ulvaeus som kommer att driva badhuset och intilliggande restaurangen och hotellet Slottsholmen, som stod färdigt 2018.

Det kanske häftigaste rummet är saltrummet med en hel väg av Himalayasalt. Entreavgiften för fyra timmars vistelse ligger på 745 kr.
I varmbadhusets hamam kan man följa ett schema och bekanta sig med den kända mellanösternritualen. Flera olika bastur finns även att välja mellan.
Detaljer från art Deco-eran dominerar det gamla Warmbadhuset som öppnar på lördag.
Warmbadhuset har produkter från franska Phytomer. ”Vi valde det märket för att det är uppbyggt av tång och alger och passar in i vårt koncept om hållbarhet och det är relativt okänt i Sverige”, förklarar hotellchefen Kristin Gustavsson.
Och igår presenterade Björn Ulvaeus och hans dotter Anna sitt projekt inför internationell press på plats i Västervik
Många minnen från visfestivalen finns att uppleva i den intilliggande hotel och restaurangen Slottsholmen
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB