Startsida / Inlägg

Beautykollektivet hjälper utsatta

av Liv Lövendahl
– Bra hygien är en mänsklig rättighet, säger Jessica Blockström, grundare av Beautykollektivet som samordnar hygienprodukter till utsatta grupper i samhället. Foto: Agneta Elmegård

I dagens Aftonbladet är Jessica Blockström, Skönhetsredaktör på Femina, intervjuad om hur hon startade organisationen Beautykollektivet. Det är en organisation som omfördelar överskottsprodukter från skönhetsbranschen till utsatta kvinnor och ensamkommande i Sverige. Och som nu har samlat ihop hygienprodukter som antiseptiska wipes, schampo och duschkräm som ska transporteras till Ukraina.

Hallå där Jessica Blockström. Vad är Beautykollektivet för någonting?

Vi är ett gäng skönhetsjournalister som jobbar för att framför allt utsatta kvinnor ska få känna sig rena och fina. Genom våra kontakter på olika skönhetsmärken fördelar vi produkter som olika organisationer har behov av. Vissa behöver reseförpackningar för att de inte har ett hem. Andra behöver kanske ett startpaket för att de varit tvungna att lämna sitt hem med bara kläderna på kroppen.”

Var fick du idén ifrån?

Det finns en brittisk organisation som heter Beauty Banks som gör ett fantastiskt arbete. Jag har velat försöka få till något liknande här även om vi gör det i mycket mindre skala. Ännu så länge.”

Vilka är ni?

”Förutom mig består Beautykollektivet idag av Linnea Öst som arbetar för M
Magazine och Daisy Beauty, Elin Fagerberg som är skönhetsbloggare, Veronica
Henriksson som är skönhetsskribent på Elle och Agneta Elmegård som är redaktör
på Aftonbladet och grundare av bloggen Skönhetsredaktörerna. Vi är egentligen
konkurrenter men så tror jag inte någon av oss ser varandra. Med åren har vi istället
blivit kollegor och vänner. Sveriges beautycommunity är unikt då det är väldigt varmt,
hjälpsamt och omhändertagande. Vår erfarenhet och gemenskap i kombination med
våra kontaktnät är en enorm styrka som vi vill använda för att hjälpa andra.”

I sändningen till Ukraina bidrog Beautykollektivet med wipes, tvål och duschkrämer som skänkts av Kraft Co, Löwengrip, Amazing Brand och Nordic Cosmetic & Healthcare AB.

Hur började allt?

I pandemins början bad en god vän mig att försöka få fram lite skönhetsprodukter som uppskattning till personalen på IVA på Karolinska Sjukhuset.  Och vi fick ett enormt gensvar. Helt enormt. Någon vecka senare var hela huset fullt av kartonger. Den positiva erfarenheten väckte tanken på att göra något mer.”

Vilka organisationer samarbetar ni med?

Idag stöttar vi regelbundet ”Unizon” som arbetar med skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor, ”Utan Skyddsnät” som vänder sig till hemlösa kvinnor och ”Rosenlundstödet” som stöttar gatutrafikerande kvinnor i Göteborg. Det är ett kontinuerligt arbete över hela Sverige och i veckan har vi samlat ihop schampo, tvål och antiseptiska servetter som nu är på väg ner till Ukraina.”

Hygien är en mänsklig rättighet, säger ni. Vad menar ni med det?

Det betyder så oerhört mycket för en människas självkänsla och värdighet att få känna sig ren och fräsch. Att kunna borsta tänderna, tvätta håret och lukta gott. Det borde vara allas rätt, men så är det tyvärr inte.”

Vad driver dig?

Jag blir galen när jag hör om hur många kvinnor har det i Sverige idag 2022. Men jag är inte politiker eller jurist. Jag är skönhetsjournalist. Det här är vårt sätt att försöka göra en utsatt och hemsk vardag lite drägligare.”

Hur har det tagits emot av skönhetsbranschen?

Nu ringer företagen och frågar vad de kan göra. Allt från små svenska märken till stora multinationella företag.”

Var ligger win win situationen?

Ibland har företagen produkter de inte kan sälja. Det kan vara på grund av felmärkning, omformulering eller kanske ett kort datum. Istället för att de måste slänga allt kan vi ta hand om det och se till att det kommer till nytta. Det är en vinst för miljön.”

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB