Startsida / Inlägg

Hur funkar dynamisk koppning i ansiktet?

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Dynamisk koppning innebär att koppan förs framåt, uppåt eller med pumpande rörelser frö att öka lymfdränaget i huden. Blodcirkulationen ökar och överflödig vätska förs bort. Undvik att dra alltför många gånger på samma ställe. Börja försiktigt. Foto: Agneta Elmegård

Gwynet Paltrow, Sara Sjöström och Jennifer Aniston. Vi har sett dem på röda mattan eller i simbassängen med runda blåmärken på ryggen. Men nu är det den dynamisk koppningen som är i ropet. Gemensamt för koppningsverktygen som dras över ansiktshuden är att de tillverkas av flexibelt material som gummi eller silikon för att inte skada den ömtåliga huden i ansiktet. Syftet är att suga in hudens bindväv i en kontrollerad, mindre yta, och på så sätt sätta igång blodcirkulationen i huden.

Glöm inte att applicera oljan i ansiktet innan du börjar, tryck sedan lätt koppan över ansiktet så att huden sugs in i koppan.

Med statisk koppning låter du koppen vara kvar på ett och samma ställe men den dynamiska koppningen utförs i rörelse eller pumpning över huden tillsammans med en olja.
”Har du väldigt känslig hy och ytliga blodkärl, testa att dra koppen en gång och se hur den reagerar. Min rynka mellan ögonbrynen blivit mindre synlig och jag upplever att ansiktet har mer lyster”, förklarar Marie Jansson som grundat koppningstekniken Curam, som utförs med ett dynamiskt följsam koppningsverktyg i silikon.

Marie Jansson är grundare av Curam

 

Vad kan koppningstekniken göra med huden?
”Enligt det österländska synsättet, anses koppning bidra till djup bindvävsmassage som
i sin tur leder till förbättrad cirkulation. Området som behandlas transporterar ut näring och syre i huden och bidrar till att minska spänningar och svullnader. Hudens elasticitet ökar och kollagenproduktionen stimuleras. Jag upplever mitt ansikte som öppnare och att det har fått sig ett lyft. Ansiktet är mindre svullet när jag vaknar. När cirkulationen kommer igång får man rosigare kinder, och jag upplever även att huden har fått mer glow”, förklarar Marie Jansson.


Vilka kan ha nytta av tekniken och varför?

”Alla personer oavsett ålder kan dra nytta av koppning. Koppning är bra på ärr för att mjuka upp bindväven men låt det gå minst 6 veckor från eventuell operation och nytt ärr”.
Hur går dynamisk koppning till?
”Du placerar koppens undersida mot huden, sedan trycker du enkelt ihop kopparna mot huden genom att klämma åt den på båda sidorna, se till så att undersidan har kontakt med huden hela tiden så kläm mjukt och försiktigt så att inte koppens undersida böjs för mycket. På så sätt skapar vi själva ett vakuum som gör att koppen fäster.”

Så lyckas du med dynamisk koppning hemma:
Smörj in ansiktet med en ansiktsolja
Börja i mitten av ansiktet och utför ut- och uppåtrörelser
Använd långsamma svepande glidande massagedrag
Flytta koppen hela tiden för att förhindra koppningsmärken.
Arbeta på en sida av ansiktet i taget.
Avsluta med några lymfdrag från hårfästet ner mot nyckelbenen.
Rekommenderad användning: 3-5 drag på varje område, 3 gånger i veckan.
Koppa inte på färska ärr, solskadad eller irriterad hud.
Koppa inte direkt över Botox- eller fillersbehandlad hud.

Så här kan också koppningsverktyg se ut. De här är från Zoe Ayla

Vad är koppning?
Man har hittat spår av koppning i Mesopotamien (3000 f.kr.) och kineserna använde koppning i samband med akupunktur för 2000 år sedan. I Europa koppades det på medeltiden och ända in på 1900-talet. I dag används koppning främst av massageterapeuter och hudterapeuter för att öka genomblödningen i hud och bindväv.
Koppning går ut på att man placerar sugkoppor på huden – på så vis skapas ett vakuum som påverkar bindväven i muskler och underhud, och metoden anses förbättra blodcirkulationen och få musklerna att återhämta sig snabbare.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB