Bloggen flyttar

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

 

Vi förbereder en flytt av bloggen till en ny plattform vilket innebär att den kommer att få delvis en ny kostym men förhoppningsvis kommer ni att kunna känna igen er! Till dess! Ha tålamod så ses vi snart!

Sachajuan inleder samarbete med Wateraid

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Sacha Mitic presenterade samarbetet med Water Aid under deras 20-årjubileum

När Sachajuan firade sitt 20 årsjubileum på Grand Hotel och Dalarö Skansen i veckan, tillkännagav de även ett nytt samarbete med den internationella organisationen WaterAid. Det var inför ett stort internationellt pressuppbåd som Sacha Mitic, medgrundare till Sachajuan och VD, lät presentera det ingångna samarbetet.
Vi är frisörer och vi använder vatten i vårt dagliga arbete. Vi är priviligierade att vi bor i områden där vi har gott om vatten. Men så ser det tyvärr inte ut i hela världen. Vi vill gå in i det här samarbetet för att det är en organisation som står för bra värden och driver viktiga projekt runt om i världen. Vi använder ju alger i vår produktion så därför känns det extra viktigt att skydda dessa livsmiljöer. Många av deras projekt hjälper kvinnor och våra besökare är mestadels kvinnor så det är en bra utgångspunkt”, kommenterar Sacha Mitic.

Firandet fortsatte ute på Dalarö Skansen dit gästerna åkte med båt

SachaJuans produkter är uppmärksammade för sin ”Ocean Silk Technology” som baseras på extrakt från kallvattenalger som ska stärka och reparera hårets fjällskikt. Enteknologi som företaget är ensamma om.
Hur mycket pengar som företaget tänker donera till Water Aid vill Sacha Mitic inte avslöja.
Nej, det tänker jag inte göra, men jag kan säga så mycket att det är ett långtgående samarbete som sträcker sig över flera år, så det är ingen engångshändelse”, säger han.
WaterAid är en internationell organisation som arbetar för att alla människor överallt ska ha tillgång till rent vatten, toaletter och hygienmöjligheter. Organisationen har verksamhet i 30 länder och arbetar i några av världens fattigaste samhällen.

Julia Schalk, chef på Water Aid Sverige välkomnar samarbetet med den internationella frisörjätten.
”Vi ska nu sätta oss ner och diskutera i vilka projekt de vill satsa satsa extra på om det finns sådana önskemål. Det är väldigt nytt och vi är naturligtvis väldigt glada för att de valt just oss”.

Vacker visning sammanfattade företagets 20 år på marknaden.

Agneta Elmegård ingår i juryn för European Natural Beauty Awards

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
European Natural Beauty Awards är ett pris som delas ut årligen till Europeiska skönhetsprodukter som måste ha 99 procentsats naturligt ursprung.

Jag är glad att annonsera att jag blivit utsedd att ingå i juryn för European Natural Beauty Awards 2024. Det är ett ”europeiskt pris för skönhetsbranschen uppmärksammar de bästa naturkosmetikprodukterna samt branschfolk i Europa som på ett betydande sätt har bidragit till sektorns tillväxt”.

Jag är en av ett 30-tal jurymedlemmar som kommer från olika organisationer och branscher. Produkterna som utvärderas måste ha ett naturligt ursprung på 99 procent och vara fria från ingredienser från den fossila industrin. Tack för förtroendet! Det här ska bli spännande!

Favorit: lyxig kroppsolja från svenska Moonsun Organic

av Hannah
Moonsun_beeswax body oil
Beeswax Body Oil från svenska märket Moonsun Organic tillhör en av Hannahs favoriter när det kommer till ekologisk kroppsolja.

Svensk ekologisk hudvård

För många år sen, (kanske 12, 13 år?) introducerades jag till det svenska märket Moonsun Organic.  Det är skapat av två svenska hudterapeuter, Mia och Jenny, som tidigare hade egen salong i Gamla Stan i Stockholm.

Där började de göra egna produkter, efterfrågan ökade och så var Moonsun Organic fött. De har ett litet men naggande sött sortiment av ekologiska hudvårdsprodukter där Beeswax Body Oil tillhör storsäljaren.

Detta är en av mina absoluta favoriter när det kommer till kroppsoljor. Den är härligt tjock med en fantastiskt rik gul färg och den absolut ljuvligaste doften som finns!

Gul av havtorn och bivax

Färgen kommer från havtorn som oljan innehåller, och även från bivax. Dessutom är oljan baserad på bland annat tistelolja, rapsolja och sheasmör och den fungerar så bra på att återfukta och mjukgöra huden.

Förutom att den mjukar upp torr hud – den gör verkligen underverk på mina torra smalben med spröd hud – så håller den huden fuktad och elastisk länge.

Men den stora behållningen annars är DOFTEN som är så himla ljuvlig; rosmarin, citrongräs och lindblom i en ljuvlig kompott. Skulle säga att den är beroendeframkallande – ALLA som jag känner går helt igång på denna!

Beeswax Body Oil från Moonsun Organic är en underbar gå-bort-present, en gåva till sig själv, något som man bör unna sig i livet någon gång helt klart.

Har du provat ansiktsyoga?

av Hannah
ansiktsyoga Hannah YouBloom

För er som inte vet det så är jag sedan flera år tillbaka yogalärare. När jag för några år sen började göra research för min bok ”Hello Glow – vägen till strålande hud” (Norstedts) testade jag ansiktsyoga. Jag satt under en sommar i bilen när vi for kors och tvärs över landet och gjorde olika övningar för ansiktet och det kändes riktigt bra.

Men ni vet hur det är ibland när man testar något nytt, det kan vara kul i tre veckor och sen släpper man taget om det. Så var det med ansiktsyogan då.

Men lite senare tog jag upp det igen och denna gången gick jag en certifierad lärarutbildning för att verkligen lära mig ordentligt. Sedan januari 2022 håller jag regelbundet klasser online och en regelbunden praktik har verkligen gjort skillnad för mig. Jag har haft ganska trötta ögonlock i många år, men nu är ögonlocken inte alls lika tunga. Mina 11-linjer, ni vet de vertikala linjerna mellan ögonbrynen är mycket mindre och kinderna är mycket mer plumpade. Och huden ser riktigt fin ut.

Hur fungerar ansiktsyoga?

Ansiktsyoga innefattar en samling av olika rörelser för ansiktet, för att komma åt ansiktets muskler. Men i den ansiktsyoga som jag lär ut gör vi också olika massagetekniker för huden/ansiktet, vi arbetar med andningen, hållningen, lymfflödet (jag är också lymfyogalärare) och även akupressur.

Under en timme går vi igenom hela ansiktet, men uppvärmning av axlar, nacke och hals, och sen jobbar vi oss från pannan ned till dekolletaget. Det är verkligen en må-bra-stund.

Några intressanta insikter:
• Musklerna i ansiktet fäster i huden. Så tonade muskler = tajtare hud.
• Vi behöver jobba mycket mer med avspänning av muskler än vad vi tror.

Prova ansiktsyoga online med mig!

Om du vill testa en klass är det bara att sajna upp dig på mitt nyhetsbrev som du hittar på min hemsida, YouBloom. Där kan du läsa mer om mina tankar kring ansiktsyoga och hur det funkar. Jag skickar ut ett nyhetsbrev regelbundet och där hittar du all info om kommande klasser och hur man bokar mm.

Vore kul om några av Skönhetsredaktörernas läsare ville testa – varmt välkomna! 🌟🌸

Kategorier Hud, Må bra
Taggar ansiktsyoga

Hälsofestivalen i Wenngarn 24 -25 augusti 2024

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Under helgen kommer många spännande föreläsningar att äga rum

Hälsofestivalen i Wenngarn är en ny mässa om ”Holistisk Hälsa för Kropp och Själ” som öppnar till helgen den 24 – 25 augusti på Wenngars Slott. Där kommer jag att föreläsa på temat ”Greenwashing och hållbarhet”, jag kommer att ta upp de nya lagarna i EU som ska motverka grönmålning och jag kommer även att berätta om biopirateri- lagarna som nyligen antogs av FN. En massa andra spännande föredrag är att vänta under dessa dagarna, samt ett 70-tal utställare. Hoppas vi ses där.

Sex blommiga sommardofter

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Blommor, gräs, örter och nyskördat. Gärna skandinaviskt. Så ser doftscenen ut just nu med massor av intressanta släpp. Från vänster Marc Jacobs, ”Daisy Wild”, Arina Franzen, ”Botanique”, Maya Njie, ”Syren”,Alustre ”Spectre 747–500”, Flora Danica, ”Flower muse”, Aether, ”Floræ”. Foto: Agneta Elmegård.

Är du i mood för somriga krispiga sommardofter? Då ska du ta en titt på den här lineupen som slår det mesta när det kommer till nyskördade gröna stjälkar med modesta blomblad som möter bombastiska nektar.

Vårens mest intressanta parfymsläpp står danska Flora Danica för, inspirerad av den handkolorerade florautgåvan utgiven 1761 som var föregångare till Carl von Linnés klassificeringssystem. Parfymhusets grundare var i Stockholm för att presentera den första kvartetten på ett Hem i Stockholm och botanikern och lektorn Henning Knudsen, ägare av en äkta utgåva av Flora Danica som vi fick bläddra i. Historiens vingslag var närvarande. Vilken klenod. På samma pressmöte fick vi även lyssna till parfymören Olivier Cresp från Grasse, som är parfymören bakom Amber Eco parfymen i serien. Han erkänner att han aldrig varit i Danmark, men att han blev inspirerad när böckerna presenterades för honom och han ville ”skapa en doft som varken var för söt, eller för blommig, utan mer örtig”.

Flora Danica ägs av danska Matas (som numera äger Kicks) och ytterligare två nya dofter är på gång redan.

Ett annat danskt parfymhus är Alustre (”Spectre 747–500”) som varit en riktig ögonöppnare för mig och den inspirerande diamantfeber som märket är sprunget ur. Det här är en väldigt grön och fräsch doft byggs på mandarin, jordgubbar, blåbär, ylang ylang och ambergris. Väldigt härlig doft.

Arina Franzen från Uppsala skapar dofter av naturliga oljor, fria från syntetiska doftmolekyler. Botanique var den som fångade mitt intresse.

Svenska Maya Njie har tolkat den svenskaste av alla blommor – syren, medan Arina Franzen komponerat en finstämt botanisk grön doft i flaska från samma glasbruk som levererar till Chanel. En ny botanisk doftfavorit. Hampa, hinoki, lindblommor, verbena.

Marc Jacobs flakonger har blivit åtråvärda samlingsobjekt. Här ser ni korken på den senaste. Foto: Agneta Elmegård

Studie: Omega- 3 hjälper mot akne

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX via TT

Nya forskningsresultat visar att omega -3 effektivt reducerar acne. Att socker och snabba kolhydrater potentiellt kan förvärra akne visar forskning, sedan tidigare. Likaså slår studier fast att det kan vara en dålig idé att dricka mycket mjölk och vi pratar då flera stora glas mjölk om dagen… inte en skvätt mjölk i kaffet. Anledningen är att mjölkproteinerna innehåller tillväxtfaktorer, bland annat så kallat IGF, som i kroppen kan påverka våra egna tillväxtfaktorer på ett sätt så att talgkörtlar blir hyperaktiva, med risk för att utveckla akne.
Professorn och hudläkaren Christian Grønhøj Touborg vid Rigshospitalet i Köpenhamn, författare till boken ”Glød” skriver i sin bok att ”Risken för att utveckla akne är redan programmerad i DNA:t från befruktningen” .

Omega-3 är en fettsyra som är noggrant studerad när det kommer till intag mot akne. 2021 kom det en större studie från Harvard, där 25 000 friska personer deltog, och som dokumenterar hur D-vitamin och omega 3-fettsyror förebygger och hämmar inflammation hos 40 procent av personerna. Inflammation är det triggar tillstånd i huden som akne, psoriasis eller rosacea. För det andra är det redan dokumenterat att omega 3-fettsyror bidrar till en smidigare hud, liksom en studie från Manchester Universitet har visat att huden blir lite mer motståndskraftig mot UV-strålning.

Intag av Omega3 har i studier visat sig kunna förbättra akne. Foto: Agneta Elmegård

I en undersökning publicerad i Journal of Cosmetic Dermatology, som omfattade 60 personer med mild till måttlig akne, ledde en så kallad medelhavsdiet tillsammans med intag av omega 3-fettsyretillskott till betydligt mindre inflammation i huden – plus en förbättrad livskvalitet. Aknens svårighetsgrad minskade markant hos dem som nådde de önskade omega 3-fettsyranivåerna under studien.

Huvudförfattaren bakom studien, läkaren Anne Guertler, från Ludwig Maximilian Universitet i München sammanfattar studien med att kostrekommendationer bör, i mycket högre grad än nu, ingå som ett värdefullt komplement till varje aknebehandling.

Vad är Omega-3?

Omega-3-fettsyror är en typ av fleromättade fettsyror som är viktiga för flera av kroppens funktioner. De inkluderar tre huvudsakliga typer:

  1. Alfa-linolensyra (ALA) – som finns i vegetabiliska oljor, nötter, frön och grönsaker.
  2. Eikosapentaensyra (EPA) – som finns i fet fisk, fiskoljor och vissa alger.
  3. Dokosahexaensyra (DHA) – som också finns i fet fisk, fiskoljor och vissa alger.

Omega-3-fettsyror är viktiga för hjärnans funktion, hjärtats hälsa och har antiinflammatoriska egenskaper

3 solskydd för ansiktet som gått varma i sommar

av Hannah
Hannah har testat dessa naturliga solskydd för ansiktet under sommaren. Från vänster: spf från australiska Inika, spanska Dhyvana och lettiska Madara.

Naturliga och ekologiska solskydd

Solskydd för ansiktet. Jag har testat ett par nya solskydd för ansiktet i sommar, och en gammal kär bekant. Jag använder enbart solskydd med naturligt mineralfilter, alltså zinkoxid eller titanoxid och det brukar funka finemang för mig. Jag är ingen som ligger och pressar i solen, men jag är gärna utomhus, och är så klart mån om att behålla en spänstig och glowig hud så jag använder spf för ansiktet dagligen.

Vad: Inika, Natural Sunscreen Spf 50+. Den här mjuka tuben innehåller en ganska lös kräm som är otroligt trevlig i konsistensen. Den liksom glider ut på huden och även om den först kanske känns lite kladdig, så absorberas den jättebra. Håller huden skyddad, och passar utmärkt för utomhusaktiviteter. Uppskattar att den är doftfri!

Vad: Dhyvana, CC-Cream spf 50, 100 % mineral tinted sunscreen, Golden Beige. Här har vi en färgad kräm som fungerar som en CC-cream, alltså ger den lite täckning och arbetar även med fukt och verkar ”age-protecting”. Färgen är ganska ljus och konsistensen är lätt och lite åt det oljiga hållet. Huden blir inledningsvis ganska blank, men krämen absorberas något efter hand. Ger som sagt lite täckning, och den känns verkligen återfuktande, min hud gillar verkligen den här.

Vad: Madara, Stem Cell Age-Defying Face Sunscreen SPF 30. Madaras solskydd har jag använt länge och detta färgade skydd för ansiktet är en av mina favoriter. Väldigt smidig konsistens, och den här lätta krämen smälter verkligen ut i ansiktet. Jämnar till hudtonen, blir inte så blank eller kladdig, och håller huden fuktad. Riktigt bra.

Detta är en bra trio – huden har hållit sig riktigt fin i sommar med minimalt med pigmentfläckar och och inga ”brännskador”. Tur att det är en minst en månad av sommar kvar! ☀️

 

Kategorier Sol

Testat: schampo och balsam från Maternatura

av Hannah
ekologiskt schampo och balsam från Maternatura
Hannah har testat balsam och schampo från Maternatura som innehåller risprotein. Det har verkat strålande på hennes lite torra och grova hår.

Naturlig hårvård med risprotein

Här har jag testat en duo från det italienska märket Maternatura, som gör hårvård för olika hårtyper med naturliga och ekologiska ingredienser. Just dessa är extra vårdande för hår som behöver lite stöttning, och verkar återuppbyggande – och det kan jag verkligen skriva under på att de gör! De innehåller bland annat extrakt från yerba mate blad men också risextrakt och risprotein som är en ganska hajpad ingrediens inom hårvård just nu på grund av sina stärkande egenskaper.

 

Vad: Maternatura, Recunstructung shampoo with mate leaves. Schampot är egentligen steg 2 i Maternaturas SOS-serie, man ska använda en vårdande produkt före, men jag har enbart använt schampot och balsamet och det har funkat fint. Det är som en genomskinlig gel som doftar fint och blommigt. Det är lätt att fördela ut i håret, lätt att massera och det löddrar bra. Bara att skölja ur och göra en andra schamponering utan problem.

Och håret blir verkligen rent och fräscht och schampot verkar återfuktande på håret. Jag har verkligen haft superfint hår under tiden som jag har använt detta schampo. Har också noterat att jag inte har tappat så mycket hår (man märker det i duschen, tycker jag) och att håret känns friskt och starkt. Tycker dessutom att det verkligen är prisvärt. Betyg: 5/5. 

 

Vad: Maternatura, Two-phase Reconstructing Conditioner with rice protein. Detta balsam är olikt alla jag tidigare har testat och jag tyckte först att något måste vara fel på det. Men det är det inte. Balsamet kommer i en flaska med en smal pip och det är flytande, nästan som ett lite tjockare vatten, men en vitaktig färg. Det är baserat på risprotein och man häller bara ut det i håret efter tvätt. Sen låter man det verka en liten stund och sen är det bara att skölja ur det.

Och efteråt känns håret väldigt väldigt bra. Mjukt, återfuktat, glansigt. Jag har ganska ofta problem med att balsam inte återfuktar tillräckligt mycket, men det gör detta med besked! Inget friss i sikte, bara fint, starkt och följsamt hår. Ett av de bästa balsamen jag har testat. Och för första gången någonsin tog balsamet slut före ett schampo. Det har aldrig hänt mig innan. Betyg: 5/5. 

 

Därför ska du dubbelschamponera

Har du hört att man ska schamponera håret 2 gånger när man tvättar det? Då har du hört rätt. Om du inte gör det redan, börja genast – du kommer märka stor skillnad. Schampot kommer verkligen till sin rätt när man schamponerar två gånger och håret håller sig mycket fräschare längre. Man slipper sålunda tvätta så ofta och håret blir mycket renare.

Sida 1 av 247
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB