Startsida / Inlägg

I dag hedrar vi biet

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Bild från Guerlain

I dag, den 20 maj, är det World Bee day, biets dag. Det valda datumet är inte en tillfällighet. Den här dagen föddes nämligen grundaren av modern biodling, den slovenske konstnären, Anton Janša.

Bild från Guerlain

Under 2017 föreslog Slovenien att världen borde uppmärksamma bien och FN: s generalförsamling godkände idén ”för att påminna om betydelsen av pollinatörer, deras hot mot deras existens och deras bidrag till hållbar utveckling.
Faktum är att många biarter i världen hotas av utrotning. Under de senaste åren har dödlighetsgraden för bin ökat avsevärt, vilket kan påverka hela vårt ekosystem på planeten. Enligt FN har insekter minskat med 70 procent de senaste 30 åren.

Guerlain s dofter Imperiale och Coc har stråk av honung i sig. Foto Agneta Elmegård

I parfymvärlden har bina själva och produkterna från deras aktiviteter- honung, kunggelé, propolis och bivax – alltid fungerat som inspirationskällor för parfymtillverkare. De kanske mest spännande är parfymbina, Guerlain-bin.

De blev en symbol för det legendariska parfymhuset Guerlain 1853, med anledning av äktenskapet mellan kejsarinnan Eugenie och Napoleon III. Då tillverkade grundaren av Guerlain, Pierre Francois Pascal Guerlain, Colognen Impériale, i bröllopsgåva åt kejsarinnan.

Ett bi pryder både flaconer och korkar hos Guerlain

Tillverkningen av flaskan med graveringen i form av det kejserliga vapenskölden lades ut på glasblåsningsverkstaden Pochet et de Courval. Ett bi, symbolen för kejsarhuset, har efter det även blivit symbolen för Guerlain-huset. Kejsarinnan berömde Pierre Guerlains arbete och gjorde honom till den officiella leverantören åt kejsardömet.

Bild från Guerlain

I tio år har Guerlain aktivt tagit itu med problemen av utrotningen av bina.  2011 inledde huset sponsring av Brittany Black Bee Conservation Association på Ouessant Island (Frankrike), en vinterträdgård som ägnas åt att skydda den utrotningshotade svartbi-arten.

2015 inledde Guerlain sitt partnerskap med French Bee Observatory för att utveckla bikupebestånden och främja biodlingyrket.

Från 2017 är Guerlain värd för ett årligt evenemang i Guerlain’s Bee University som samlar bispecialister för att identifiera nya lösningar för att skydda arten.

2020 samarbetade Guerlain med GoodPlanet Foundation, för ett femårigt projekt för att utbilda och stödja biodlare över hela världen.

Guerlain hyllar bina genom att arbeta med organisationer som arbetar med mångfald

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB