Startsida / Inlägg

Charlotte Kalla släpper nagellack som summerar hennes karriär

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Förre skidåkaresset Charlotte Kalla har tagit fram ett nagellack tillsammans med Kronans Apotek, med en matematisk formel som summerar hennes karriär. Färgen blev mörkt grön. Som skogen. Och det är skogen med sin biomassa som står för innehållet, tack vare en svensk kemist. Foto: Liza Simonsson.

Det kom ett grönt nagellack till redaktionen med en skum sifferkombination på. Vad var det här?, frågade vi oss. Det visade vara ett samarbete mellan Charlotte Kalla och Kronans Apotek. Så vi kontaktade skidstjärnan som berättade att det är ett nagellack med en hexadecimal som summerar hennes karriär. Att det är en svensk kemist som ligger bakom nagellacket, baserat på cellulosa från skogen, är ju extra roligt. Eric Anderson är kemiingenjör och grundare av Savyron Cosmetics, om det har vi skrivit här.

Kalla: ”När jag hade beslutat att lägga karriären på hyllan kom de med en idé om att hylla mina fötter, som under hela min karriär varit inpackade i pjäxor, med ett nagellack. Jag gillade idén och vi lade till hela grejen med att basera färgen på min karriär samt ett fortsatt fokus på hållbarhet. Det kändes både kul och lärorikt att göra detta”.

Charlotte Kalla. Foto Liza Simonsson

Hur kom du fram till just den här sifferkombinationen på nagellacket?
Genom att kombinera siffror från min karriär fick jag och teamet på Kronans Apotek fram en särskild sifferkombination – en så kallad hexadecimal – och det är den som utgör färgen på nagellacket. För att vara specifik så tog vi alla medaljer som jag vunnit plus några av höjdpunkterna från min karriär och då blir den siffran 166. Sedan lade vi till ett C, som i Charlotte, samt 22, som i året då jag lade skidkarriären på hyllan, och då fick vi fram sifferkombinationen #166c22. Stoppar man in de siffrorna i ett färgprogram så blir det den härligt gröna färg som nagellacket har”.

 

Vad symboliserar den gröna färgen? Är det din favoritfärg?
”Alla så kallade hexadecimaler representerar olika färger så var det ju en fantastisk överraskning att just min sifferkombination – #166c22 – bildar en mörkt grön färg. Dels för att jag älskar grönt, men också för att själva nyansen på den här för tankarna till skog och natur som är en så stor del av mig och min karriär. Det var, helt ärligt, en ren lyckoträff”.
Det låter nästan för bra för att vara sant. Nagellacket är dessutom gjort med bara ett fåtal ingredienser bland annat med cellulosa från skogen. Vad betyder skogen för dig?
Jag har alltid trivts väldigt bra ute i naturen och har både under min uppväxt och hela min karriär tillbringat mycket tid i skogen. Jag fortsätter att göra det nu och känner att naturen och skogen har en väldigt positiv effekt och en värdefull kraft på både det fysiska och psykiska måendet”.
Du har tidigare sagt att etik och hållbarhet är viktigt för dig . Varför då?
”Alla produkter som bär mitt namn ska stå för hållbarhet och kvalitet och tas fram på ett etiskt försvarbart sätt. Det är mitt krav. Att nagellacket skulle vara fritt från gifter som klassiska nagellack var en förutsättning för mig”.
Kommer det att komma fler färger framöver?
”Det vet man aldrig. Vi har tagit fram en begränsad upplaga av detta nagellack så vi får väl se om vi tar det vidare.”

 

Charlotte Kallas tips för att få nagellacket att hålla länge:
”Jag tänker att nagellack fäster bättre på välmående naglar så jag använder min egen handkräm, som jag tagit fram med Kronans Apotek, regelbundet och smörjer noga runt nagelbanden. Jag brukar se till att mina naglar är helt rena och torra innan jag målar dem. Ibland använder jag under- och överlack också, det brukar ge någon extra dag. Torktiden för mitt egna nagellack är ca 2 min till beröringsbart och ca 10 min till reptåligt räknat på ett lager lack”.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB