Startsida / Inlägg

Sagan om Shiseido – 150 år fyllda av innovationer

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Parfymen Murasaki kom 1980 och blev snabbt en hit. Vita blommor, hyazint, sandelträ och vetiver.

Japanska hud- och hårvårdsmärket grundades 1872 och öppnade sin första butik/apotek i Ginza samma år. Även om företaget är japanskt, kommer namnet från en passage i den klassiska kinesiska texten ”I Ching”. En översättning av namnet lyder: ”Prisa jordens dygder, som ger nytt liv och frambringar nya värderingar.” Och sedan starten har Shiseido stått för flera kända innovationer som kommit att prägla företagets expansion där traditioner mött innovation i en sällan skådad fart.
Shiseido var bland annat det första företaget att utveckla en mjukgörande lotion i flytande form så som vi är bekanta med idag. Shiseido introducerade också konceptet med färgstark kosmetik samt sju färgnyanser av ansiktspuder, vilket revolutionerade branschen vid en tidpunkt då vitt ansiktspuder var normen i Japan. 1888 släppte de sin första tandpasta, Fukuhara Sanitary Toothpaste.

Koto är en cologne som lanserades 1967 och är en typisk aldehydbaserad parfym med inslag av gröna noter, rosor och liljekonvalj.

Det var chefsapotekaren för den japanska flottan Arinobu Fukuhara, som grundade Apothecary Shiseido efter att ha blivit inspirerade av amerikanska apotek han besökt. Detta var början på ”East meets West”-konceptet som skulle tjäna den framtida kosmetikajätten så väl. Arinobus son Shinzo blev Shiseido-företagets första president och det var han som skapade den ikoniska kamelia-logotypen. 1923 hade den ursprungliga butiken i Ginza expanderat till flera stadsdelar i Tokyo. 1917 kom den första doften, Zen. 1968 öppnade Shiseido sin första butik i Europa, i Italien. 1990 började företaget att experimentera med aromaterapi och hur dofter påverkar sinnet. De utvecklade då ImuCalm, en patenterad doftcomposition byggd på lotusblomma och rosor som verkar lugnande. den är signaturdoften i Shiseidos storsäljande serie Ultimune. Företaget står även bakom solskyddsinnovationen SynchroShield technology där ett extra skydd sätts in vid värme och kontakt med vatten.

Shiseido är kända för sina omsorgsfullt tillverkade kabukiborstar

På 80-talet blev makeupartisten Serge Lutens, designer och konceptutvecklare för företaget och introducerade parfymklassikerna Nombre Noir och Feminite du Bois under Shiseido-paraplyet.

Shiseidos Flagshipstore i lyxkvarteren i Tokyo. Här finns en guide till skönhetsadresser i Tokyo.
Senaste innovationen från Shiseido släpptes 150 år efter starten. Två serum med olika fraktioner av hyaluronsyra.
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB