Startsida / Inlägg

Mikroplaster i kosmetika förbjuds av EU

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Från och med den 17 oktober 2023 är det förbjudet att använda sig av mikroplaster i sin produktion. Försäljningen av löst glitter, med vissa undantag, förbjuds den 17 oktober 2023. Det kommer dock vara tillåtet att sälja ut redan befintliga lager av löst glitter även efter 17 oktober. Bilden har inget samband med artikeln. Bild från Moschino.

Försäljning av kosmetika som innehåller glitter tillverkad av plast som är svår att bryta ner har förbjudits från försäljning i EU från och med den 17 oktober i år. (The commission Regulation  EU, 2023/2025)

”Mikroplastrestriktionen” gäller syntetiskt framställda polymerer, så kallade ”mikroplaster” som är avsiktligt tillsatta i blandningar som ingår i kosmetiska och är mindre än 5 mm. Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa, har uppskattat att 42 000 ton avsiktligt tillsatta mikroplaster hamnar i miljön varje år. Den största enskilda källan till utsläpp är från konstgräsplaner och uppskattas till 16 000 ton per år.

Biologiskt nedbrytbart, lösligt, naturligt eller oorganiskt glitter anses inte vara mikroplaster och kan därför fortsätta att säljas.

EU har uttalat att ”syftet med restriktionen är inte att förbjuda allt glitter utan uppmanar branschen till en produktion med mer miljövänligt glitter som inte förorenar våra hav”.

Det står också i mikroplastrestriktionen att produkter som finns på återförsäljarnas hyllor eller hos leverantörer får säljas tills lagret tar slut.

Glitter som används i kosmetika, även löst glitter för användning som kosmetika, fortsätter att säljas till slutet av en övergångsperiod.

Förbudet kommer gälla bland annat granulat som används i konstgräsplaner, kosmetika, målarfärg, rengöringsmedel, sköljmedel, glitter, växtskyddsmedel och medicintekniska produkter.

Följande datum gäller:

16 oktober 2027 utökas förbudet för kosmetiska produkter som sköljs av.

16 oktober 2029 utökas förbudet, för leave-on och leave-in produkter.

16 oktober 2035 utökas förbudet, för smink, läpp- och nagelkosmetik.

oktober 2031 till 16 oktober 2035, smink-, läpp- och nagelprodukter måste förses med en etikett som tydligt indikerar att de innehåller mikroplaster som ska säljas.

EU-kommissionen kommer att ta fram en vägledning till de nya reglerna. Den beräknas vara klar i december 2023.

Källa: EU, Kemikalieinspektionen.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB