Startsida / Inlägg

Forskning: Solskydd i tablettform kan snart bli verklighet

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Forskare i Danmark undersöker hur aktiva ämnen i växter kan skydda mot UV-strålar i tablettform.

Solskydd i tablettform. Kan det vara framtiden?  Ny lovande dansk forskning tyder på att vi närmar oss möjligheten att äta oss till solskydd, skriver Børsens skönhetsredaktör Anette Kristine Poulsen på sin blogg Beautyspace. Och då handlar det inte om kosttillskott och betakaroten utan om helt andra substanser.
Det är hudläkarteamet Flemming Andersen, Merete Hædersdal, Peter Bjerring och apotekaren Catharina Lerche som leder forskningen kring vilka ämnen som kan skydda huden inifrån. Forskning har inte en kosmetisk ingång, för att motverka åldrad hud, utan en medicinsk prioritet och under läkemedelsstandard. Hudcancer är nämligen en av de vanligaste cancerformerna och på uppgång speciellt i Skandinavien.
Studien utförs av kunskapscentrum för hudcancer på Bispebjerg sjukhus där molekylärbiomedicinaren Celina Pihl forskat i möjligheterna att undvika att bli röd och framför allt bränd genom skyddande läkemedel.

Hudläkaren Peter Bjerring är ledande inom forskning kring hudcancer där jag tidigare intervjuat honom i ämnet här. Foto: Agneta Elmegård

Celina Pihl har undersökt en handfull ämnen som har det gemensamt att de ska ätas istället för att smörjas på. De lovande komponenterna som visat sig skydda huden är ämnen som vi redan känner till, till exempel flavonoider, polyfenoler, antioxidanter, växtfenoler och vitamin B3.
Normalt när man tänker på solskydd, är allt fokus på solkräm, högre solskyddsfaktor, bättre känsla på huden – men de ökande fallen av hudcancer har visat att vi helt enkelt måste tänka seriöst på kompletterande lösningar, eftersom vi vet att folk är dåliga på att smörja in sig. Så det att vi visade ett effektivt skydd med oral leverans var en trevlig överraskning med de möjligheter som nu kan uppstå från projektet.”, kommenterar Celina Pihl forskningsresultaten i intervjun.

Hudläkare Flemming Andersen är entusiastisk över den förkliniska studien:
Det är bra att få bekräftelse på de idéer vi har haft under ett par år nu. Även om det fortfarande är en bit kvar till att få just den cocktail av aktiva ämnen som kan skydda oss lika bra som kläder och solfaktor. Man kan alltså inte börja dricka mer grönt te, jaga polyfenoler eller ta B3-vitamin och tro att man är skyddad mot solen. Saker tar tid.”, enligt intervjun i Beautyspace.

Läs mer om studierna här:
 ”Pre-clinical investigations of oral photoprotection to prevent keratinocyte carcinoma.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB