Startsida / Inlägg

Favorit i repris – Agneta Elmegård prisas för sin journalistik igen!

av Liv Lövendahl
Agneta Elmegård – prisbelönt, inflytelserik och tongivande inom hållbar skönhet.

Ännu en gång har Skönhetsredaktörernas egen Agneta Elmegård blivit utnämnd som en av nordens mest inflytelserika personer inom hållbar skönhet av Diversity Communication UK och NOC Sweden.

Berätta vad utnämningen betyder för dig!

”Det är ett kvitto på att mitt arbete är viktigt och uppskattas. Det är bra för trovärdigheten att bli uppmärksammad av en oberoende aktör även utanför Sverige. Skönhetsjournalistik brukar sällan uppmärksammas eftersom många har fördomar om att den är ytlig.”

Vad tror du är anledningen till att du än en gång lyfts fram som en av de mest inflytelserika i branschen?

”Gedigen erfarenhet skulle jag säga. Jag har grävt, rapporterat och testat i många år. Faktiskt långt innan hållbar skönhet ens var ett etablerat begrepp. Det blir lättare för mig att hitta genuint hållbar skönhet och att se igenom green washing. Om jag ska vara ärlig kan nog en del producenter tycka att jag är en ”pain in the ass” ibland.”

Men det har hänt så mycket inom den gröna skönhetsindustrin. Är vi inte framme snart?

”Absolut inte. Skönhetsbranschen har fortfarande ett jättearbete framför sig. Modeindustrin började titta självkritiskt på sina processer för tio år sedan ungefär. Skönhetsbranschen började granskas på allvar först för 3–4 år sedan.”

Så vad innebär hållbar skönhet?

”Det finns många komponenter att ta hänsyn till. Hela cykeln måste gås igenom från början till slut. Man tittar naturligtvis på innehåll och hur det har tagits fram, men även arbetsförhållanden, förpackning och transport spelar in.”

Mycket att tänka på! Finns det någon certifiering man kan leta efter?

”Den mest heltäckande är B Corp som inkluderar faktorer som socialt ansvar, miljöprestanda, arbetsförhållanden, samhällsengagemang och transparens.”

Räcker det inte att köpa något ekologiskt?

”Nej, nej! En ekologisk produkt är inte automatiskt hållbar. Exempelvis doftindustrin är skyldig till en hel del utarmning av naturresurser när man har skördat naturliga ingredienser. Ibland är labb faktiskt att föredra. Grön kemi har gjort många intressanta framsteg som är spännande att följa.”

Och du tar med oss läsare på resan antar jag?

”Jajamensan.”

 

Prisutdelning in action på Eco Living Scandinavia i Malmö.

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB