Startsida / Inlägg

NAC – hajpad ingrediens i hudvård

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Svenska Xlash lägger N-Acetylcystein i sitt brynserum.

NAC står för N-Acetylcystein, och utvinns ur aminosyran cystein. I hudvårds- och hälsosammanhang används NAC ofta för att ämnet har antioxidativa egenskaper. Det fungerar genom att öka nivåerna av glutathion, en kraftfull antioxidant i kroppen, vilket kan bidra till att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler och andra toxiner. Detta kan ha positiva effekter inte bara för hudens hälsa utan även för allmän hälsa och välbefinnande. I en artikel på Beautyspace.dk. intervjuar min beautykollega i Danmark Anette Kristin Poulsen molekylärbiologen Claus Desler  om vad NAC är för något och vad det gör i kroppen. Många kopplar det nämligen till longivety och att ämnet kan ge längre liv:

”Vi vet att sjukdom kan göra att nivån av NAC+ sjunker, men hos friska människor fungerar det på samma sätt som med vitaminer: De är bara fördelaktiga att tillsätta om man är i en bristsituation, annars är det att slänga pengar i sjön”.

Intag av NAC har i studier uppvisat en föryngrande effekt hos möss och bananflugor uppger Claus Desler.
På pappret ser det bra ut med de här tacksamma modellerna, men det är djur med en helt, helt annan livsstrategi än vår, säger Claus Desler.

Brittiska plastikkirurgen Yannis Alexandridis var tidig att lägga i NAC i sina produkter, redan 2004 tog han fram NAC Y2 i sitt eget märke 111Skin.

När jag intervjuade Yannis Alexandrides 2017 inför en lansering  på NK, pratade han sig varm om NAC Y2, den patenterade substansen som han tagit fram åt ryska kosmonauter i början på 2000-talet för att bevara huden smidig under de påfrestande rymdresorna.

”NYC är en substans som ökar elastin- och kollagenproduktionen och som förhindrar nerbrytningen av hudcellerna”, sa han då.

Allies of Skin har lagt NAC i sin sleepingmask och den har bivit så hajpad att den är slutsåld överallt.

Det finns ett antal studier som undersöker effekterna av N-Acetylcystein inom olika områden, inklusive hudvård:

  1. Hudåkommor och stärkande av hudbarriären: Studier har visat att NAC ökar sårläkning och kan ha fördelaktiga effekter hos personer med vissa hudåkommor, som akne, på grund av dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.
  2. Anti-åldrande: Forskning tyder på att NAC kan bidra till att minska tecken på åldrande i huden genom att bekämpa skador orsakade av fria radikaler och förbättra hudens elasticitet.
  3. Skydd mot skadliga ämnen: Det har även föreslagits att NAC kan skydda huden från skador orsakade av olika miljömässiga stressfaktorer, inklusive föroreningar och UV-strålning.

Slutsatsen är att många studier stöder användningen av NAC som ett tillskott för att förbättra hudhälsa och allmänt välbefinnande, men som med alla tillskott eller behandlingar, är det viktigt att konsultera en hälsorådgivare eller dermatolog innan man börjar med NAC för att säkerställa att det är lämpligt för ens specifika behov och hälsotillstånd.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB